Що стосується кількості безробітних в Україні, то справжні цифри наразі невідомі / фото ua.depositphotos.com

Шлях до нової роботи: як держава допомагає працевлаштуватися українцям у часи війни

15:30, 28.03.2023
18 хв.

Проблема пошуку нової роботи через війну загострилася в рази. УНІАН дізнавався, якою є ситуація на вітчизняному ринку праці на другому році війни та які фахівці стануть потрібні під час післявоєнної відбудови України.

Проблема безробіття в Україні, яка безпрецедентно загострилася через жорстоке вторгнення Росії, залишається актуальною і на другому році повномасштабної війни. Роботу втратили мільйони людей, що евакуювалися з нині окупованих територій та тих, де наразі ведуться бойові дії, а також ті українці, хто в пошуках безпеки виїхав за кордон, здебільшого це працездатні жінки.

Звісно, зараз ситуація на вітчизняному ринку праці є значно кращою, ніж рік тому. За цей час і бізнес, і люди змогли адаптуватися до важких реалій та налагодити роботу в нових місцях. Яка ситуація з працевлаштуванням спостерігається зараз?

За даними сайту з пошуку роботи Work.ua, на початку вторгнення кількість пропозицій роботи в країні впала більш як у 15 разів — зі 100 тисяч до 6 тисяч вакансій. Попит шукачів на роботу зріс у п'ять разів — на одне робоче місце претендувало понад 100 українців, а за деякими популярними вакансіями доходило і до декількох сотень.

Відео дня

Що стосується кількості безробітних в Україні, то справжні цифри наразі невідомі. Станом на лютий цього року, у Державному центрі зайнятості було офіційно зареєстровано 156 тисяч безробітних українців. Але у Міністерстві економіки зазначають, що фактична кількість безробітних в Україні значно перевищує кількість офіційно зареєстрованих.

Як повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, на кінець 2022 року в Україні було 2,6 мільйона безробітних, а у 2023 році прогнозується, що кількість безробітних осіб буде трохи більшою за 2,8 мільйона. Тому питання працевлаштування в країні є надзвичайно гострим.

 У Work.ua повідомили, що активне відновлення ринку праці України почалось влітку.

"У червні 2022 року кількість вакансій зросла з 21 226 до 35 509 — на 67 відсотків, як порівняти з травнем, і досягла піку вже в жовтні — 56 719 вакансій. Ракетні обстріли критичної інфраструктури, що зумовили вимкнення електроенергії, суттєво вплинули на бізнес і призупинили зростання до кінця 2022 року", - повідомили аналітики компанії.

Новий рекорд був зафіксований у січні 2023 року та побитий в лютому — понад 60 тисяч вакансій, що складає 60 відсотків від довоєнного рівня. При цьому експерти зазначають, що відновлення відбувається непропорційно і залежить від регіону.

З березня минулого року близько 600 тисяч українців повернулися до роботи / фото УНІАН

Як проходить відновлення ринку праці

Найкращі темпи відновлення демонструє захід України – у деяких областях ситуація на ринку праці перевершила довоєнні показники (що пов’язано з релокацією підприємств з інших регіонів та припливом робочої сили – переселенців). У Київській області ринок праці відновився на 46 відсотків, у Чернігівській та Сумській областях – на 56 та 54 відсотки відповідно.

Трохи краща ситуація у центрі України – там рівень відновлення перевищив 70 відсотків. Очікувано гірша ситуація на півдні ( у Миколаївській області ринок праці відновився на 38 відсотків, Запорізькій – 32 відсотки, Херсонській – 12 відсотків), ну а найгірші показники на сході, де окупована частина території та ведуться запеклі бої. Стосовно попиту на роботу, у Work.ua зазначили, що за рік повномасштабної війни кількість відгуків шукачів на одну вакансію впала в чотири рази.

"Роботу знайти стало простіше, проте ринок праці все ще належить роботодавцю", - наголошують у компанії.

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, з березня минулого року близько 600 тисяч українців повернулися до роботи. Станом на кінець 2022 року кількість найманих працівників за даними Реєстру застрахованих осіб становила 8,6 мільйона.

"Від початку війни змінилися тенденції на ринку праці. Наразі спостерігається найбільший попит на фармацевтів, сімейних лікарів і психологів. Це пояснюється тим, що значна частина медичних спеціалістів зараз надають допомогу бійцям на фронті, тому зростає їх затребуваність у цивільному житті. Також збільшується попит на психологічну допомогу. Якщо раніше культура звернення до психологів в Україні була нерозвинена, то зараз українці більш охоче йдуть на контакт із фахівцями", - повідомили у міністерстві.

Також зазначається, що на звільнених територіях є підвищений попит на комунальних працівників, водіїв, енергетиків, будівельників різних кваліфікацій.

Керівник HR-департаменту компанії "Нота-Груп", яка зокрема надає послуги кадрового супроводу, Яна Декусар у коментарі УНІАН зазначила, що, попри складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив повномасштабного вторгнення на всі сфери життєдіяльності, вже з початку 2023 року на ринку праці України спостерігається низка сприятливих тенденцій.

"Це свідчить про те, що бізнес адаптувався до життя в умовах воєнного часу та посилює свою ділову активність. Крім того, ситуація з електропостачанням стабілізувалася, роботодавці та працівники пожвавішали, вакансій стає все більше, а ринок праці – відроджується", - сказала Декусар.

За її словами, сьогодні найактивніше шукають співробітників такі сфери бізнесу, як роздрібна торгівля, промисловість та виробництво, оптова торгівля, дистрибуція, IT-розробка програмного забезпечення та ринок товарів масового споживання. Популярними та затребуваними є також такі професії, як продавець-консультант, менеджер з продажу, водій, кухар та бухгалтер.

"Окрім заробітної плати, роботодавець пропонує премії, бонуси та соціальні пакети різноманітної комплектації. Статистика свідчить про те, що 25 відсотків компаній пропонують бонуси та премії, 20 відсотків - пропонують безоплатне навчання, 12 відсотків мотивують корпоративними заходами, а 10 відсотків компаній надають знижки своїм співробітникам. Є й не дуже втішні цифри. На жаль, лише 10 відсотків компаній регулярно переглядають рівень заробітної плати", - сказала Декусар.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, на програму "єРобота" держава виділила вже 2,5 млрд гривень / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Допомога з працевлаштуванням від держави

Українська влада, розуміючи важливість та необхідність забезпечити громадян роботою, з минулого року впровадила низку заходів і програм, що допомагають українцям працевлаштуватися. В тому числі деякі програми стимулюють відкриття нових бізнесів, які, в свою чергу, покликані створювати нові робочі місця та сплачувати податки, такі необхідні для державного бюджету.

Однією з таких програм є урядова ініціатива "єРобота", яка передбачає надання безповоротних грантів на відкриття власної справи. Головна умова – створення робочих місць для працевлаштування якомога більшої кількості українців.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, на цю програму держава виділила вже 2,5 млрд гривень.

"Держава надає кошти для старту та розвитку власної справи. Бізнес створює робочі місця, платить податки, експортує продукцію, інвестує власні кошти, відновлює економіку. Вже майже 2,5 млрд гривень виділено. Сотні нових бізнесів працюють. Тисячі людей отримали роботу. Створюємо можливості, аби в Україні було більше успішних приватних бізнесів", — сказав очільник уряду.

Інший варіант допомоги – релокація підприємств з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, в безпечні регіони заходу України. Для того, аби перевезти бізнес на безпечну територію, власник має подати заявку на переміщення. Після ухвалення позитивного рішення, підприємство отримає пакет державної підтримки, що включає в себе підбір місця розташування, допомогу з перевезенням на нову локацію, сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників, підтримку у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Наразі переміщення підприємств  здійснюється в один з дев’яти регіонів (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська та Рівненська області). У процесі релокації підприємствам допомагають місцева влада, а також "Укрзалізниця" та "Укрпошта". За даними Мінекономіки, за рік війни в більш безпечні регіони країни було переміщено біля 800 підприємств, 623 з яких вже відновили роботу на новому місці, а для ще 239 здійснюється пошук підходящої локації або способу транспортування.

"Понад 650 підприємств, які планували релокувати свої виробничі потужності, відмовились від переміщення у зв’язку з деокупацією територій, на яких вони розташовані. Окрім того, нині деякі підприємства повертаються на попередні місця роботи у зв’язку з покращенням там безпекової ситуації, зокрема, в Харківську, Чернігівську та Сумську область. 44 підприємства вже повернулись", - повідомила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Допомога в отриманні нових знань

Державний центр зайнятості пропонує програму навчання для деяких категорій осіб, яка передбачає отримання спеціального ваучера, що дає право на перепідготовку або підготовку за іншою спеціальністю, підвищення кваліфікації у закладах освіти чи у роботодавця.

Такий ваучер видається центрами зайнятості особам, які не зареєстровані як безробітні, але відповідають певним вимогам. Так, право на таке навчання мають особи старші 45 років, що мають страховий стаж не менше 15 років та професійно-технічну або вищу освіту, особи, звільнені з військової служби (зокрема, після участі у проведенні антитерористичної операції), а також внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Крім цього, уряд розширив перелік осіб, що мають право на отримання такого ваучера. Тепер до цього кола осіб включені захисники й захисниці вітчизни, громадяни, які отримали поранення, та люди з інвалідністю.

З лютого 2023 року в Україні поновлено програму "Рука допомоги", яка передбачає надання кредитів непрацюючим громадянам з малозабезпечених сімей на початок чи розвиток власної справи. Вона дає можливість таким особам отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу в розмірі до 100,5 тис. гривень для відкриття чи розвитку власного бізнесу. Така допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

"Людина може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на три роки для започаткування власної справи. Умови повернення допомоги: або після закінчення трирічного строку з дати її отримання однією сумою (протягом 30 календарних днів), або достроково частинами", - повідомили у Мінсоцполітики.

При цьому сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ. А також вона може не повертатися, якщо сума податків і зборів перевищує суму наданої допомоги, або у перший рік з дати отримання допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше двох осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

Набір до "Армії відновлення"

Керівник HR департаменту "Нота-Груп" Яна Декусар зазначила, що базовими установами, які реалізують державну політику у сфері працевлаштування населення, залишаються центри зайнятості. Основна їхня діяльність спрямована на подолання безробіття в територіальних громадах.

"Фахівці центрів зайнятості мають проводити з особою, яка шукає роботу і до них звернулася, індивідуальні бесіди, з’ясовувати потреби щодо бажаного місця роботи. Також вони можуть допомогти скласти резюме, запропонувати відвідати профорієнтаційні заходи та мають інформувати про актуальні вакансії. Для людини, яка шукає роботу, складається індивідуальний план працевлаштування", - розповіла експерт.

Вона нагадала і про програму, метою якої є стимулювання роботодавців влаштовувати на роботу переселенців, за якою роботодавцеві, який працевлаштував ВПО, упродовж двох місяців компенсується 6 700 гривень щомісяця.

"В Україні створена єдина база вакансій, яка містить пропозиції про роботу, як від державної служби зайнятості, так і з найбільших сайтів із працевлаштування. Інформація про вакантні робочі місця оновлюється в режимі реального часу. Це дозволяє роботодавцю швидко знайти працівника, а шукачу роботи – нове робоче місце. Окрім того, уряд активізує механізм залучення тих, хто шукає роботу, до "Армії відновлення" країни. Зокрема, працездатні особи, зареєстровані як безробітні та ВПО, які не мають обмежень за станом здоров’я, залучатимуться до суспільно-корисних робіт", - сказала Декусар.

За інформацією Мінекономіки, до виконання суспільних робіт в рамках проекту "Армія відновлення" залучено 8,5 тисяч безробітних у 13 регіонах. Вони отримують від держави оплату за роботу щонайменше 6,7 тис. гривень, що є більшим, ніж середній розмір допомоги з безробіття. За виконання робіт держава виплатила учасникам програми вже майже 56 млн гривень.

Післявоєнні перспективи ринку праці

Всі українці зараз мають одне велике бажання – якнайскорішої перемоги України, після якої нам усім треба буде працювати на відбудову нашої держави та відновлення економіки. Це означатиме пожвавлення темпів працевлаштування та зміни у затребуваності тих чи інших професій.

Наразі, звісно, ще рано говорити про майбутню картину ринку праці, але експерти роблять припущення, що відбуватиметься із сферою зайнятості у післявоєнний період.

Як зазначила керівник HR-департаменту компанії "Нота-Груп" Яна Декусар, після завершення війни розвиток ринку праці залежатиме від того, наскільки активно та швидко буде відновлюватися економіка країни, та від того, скільки українців повернеться додому з-за кордону.

"За прогнозами, з огляду на повоєнну відбудову України, найактивніше розвиватимуться такі сфери як будівництво, сільське господарство, виробництво продуктів харчування, гуртова і роздрібна торгівля та логістика. Саме ці галузі економіки найбільше потребуватимуть кадрів", - сказала вона.

Декусар вважає, що після нашої Перемоги Україні варто акцентуватись на створенні доданої вартості в добре розвинених галузях. "Наприклад, у сільському господарстві більша частина продукції до війни експортувалася в необробленому вигляді, або в ІТ-сфері, яка забезпечувала значну частину валютної виручки країни", - наголосила експерт.

Засновник консалтингової компанії Visotsky Inc. Олександр Висоцький у коментарі УНІАН розповів, що у США, де він зараз мешкає, є багато бізнесменів, які давно переїхали з посткомуністичніх країн. І зараз серед них є запит на український сервісний бізнес.

"Мене просили порекомендувати рекламні агенції, дизайнерів тощо. Я ділюся контактами, бо маю багато зв'язків в Україні. Тому я рекомендував би звернути уваги на digital-напрямок: маркетинг, дизайн, просування у соцмережах і так далі. Але для цього потрібна англійська мова, не нижче рівня В1. Якщо говорити про ринок офлайн-роботи — це професії у сфері будівництва. Я впевнений, що на спеціалістів у цій сфері буде великий попит зараз і в найближчі роки", - сказав Висоцький.

Аналітики сайту з пошуку роботи Work.ua прогнозують, що після завершення війни затребуваними будуть фахівці сфери ІТ – через подальшу цифровізацію України та те, що через санкції ринок ІТ-послуг Росії та Білорусі скорочується, і міжнародні компанії охочіше найматимуть українців. Також вкрай необхідними для відбудови країни будуть спеціалісти будівництва і архітектури.

"Для розбудови сучасної та захищеної країни знадобляться спеціалісти в будівельній та архітектурній галузі — будівельники, проектувальники, архітектори, інженери, дизайнери. В Україні впроваджуватимуть нові схеми будівництва, - наприклад, житлових будинків та інших споруд. Гостро знадобляться такі робітничі спеціальності, як зварювальники, столяри, муляри, маляри, слюсарі, електрики, облицювальники", - зазначили у компанії.

Іншими пріоритетними сферами стануть логістика, освіта і наука, медицина та фармацевтика, роздрібна торгівля, сільське господарство та агробізнес. Також, безумовно, в центрі уваги буде безпека країни та підготовка відповідних кадрів.

"Війна ще раз довела, наскільки важлива безпека країни на реальному та кіберфронті. Держава потребуватиме ще більше гідних кадрів у правоохоронному та безпековому секторі. До того ж значно зросла і продовжує зростати престижність військових професій", - наголосили у Work.ua.

Працевлаштування та особиста ініціатива

Мати роботу у складних економічних умовах сьогодення для забезпечення своїх родин наразі вкрай необхідно усім працездатним українцям. Всі сім’ї, певно, відчувають подорожчання товарів і послуг через високу інфляцію. Тому при пошуку нової роботи чи зміні старої слід активно користуватися усіма наявними можливостями, що можуть допомогти.

Сайти з пошуку роботи в Україні щоденно оновлюють переліки вакансій та резюме і мають зручну систему, яка дозволяє шукати роботу за потрібними параметрами – як географічно, так і в потрібних галузях. Зручним є підписка на щоденну розсилку вакансій за запитом – так можна відслідковувати нові пропозиції роботодавців і не пропустити підходящу вакансію.

Не варто нехтувати державними програмами та послугами центрів зайнятості. Такі проекти, як "єРобота", можуть допомогти наважитися на відкриття власної справи, на яку раніше не вистачало коштів чи сміливості. А ще надзвичайно корисним може бути навчання чи професійна перепідготовка. Це допоможе отримати нові знання та навички, особливо слід звернути увагу на ті напрямки, які будуть користуватися попитом під час післявоєнної відбудови – тому вже зараз можна почати працювати на перспективу.

Робота потрібна всім і завжди, а в наших реаліях – особливо. Зараз сплачені податки допомагають національній економіці, а після Перемоги наша спільна робота допоможе відновити державу і зробити її ще кращою.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся