Facebook не змогли викрити в порушенні антимонопольних законів / Ілюстрація REUTERS

У США Федеральний суд відхилив антимонопольний позов Федеральної Торгової Комісії проти компанії Facebook. На цьому тлі акції інтернет-гіганта злетіли.

Як повідомляє CNN Business, суд постановив, що торгова комісія не надала переконливих доказів того, що Facebook утримує монополію на ринку соціальних медіа.  

За підсумками біржових торгів у понеділок акції Facebook виросли більш ніж на 4%, її ринкова вартість вперше перевалила за 1 трильйон доларів.

Відео дня

Федеральна торгова комісія США звинуватила Facebook у порушенні антимонопольного законодавства. За версією регулятора, компанія скуповувала перспективні стартапи, здатні похитнути її становище на ринку (такі як Instagram). Крім того, вона не дозволяла іншим учасникам ринку підключатися до сервісів Facebook.

Американський уряд давно зайняв жорстку позицію щодо Facebook.

Читайте такожInstagram дозволить користувачам фільтрувати повідомлення з образами

У 2019 році компанію оштрафували на рекордну суму в 5 мільярдів доларів в рамках розгляду щодо підходу соцмережі до захисту особистих даних користувачів.

У Федеральній торговельній комісії тоді заявили, що політика Facebook щодо призначених для користувача даних була «оманливою» щодо десятків мільйонів користувачів, які використовували систему розпізнавання осіб даної соцмережі. Вона також порушувала правила при зборі телефонних номерів користувачів з метою безпеки. Надалі номери могли використовуватися і для реклами.  

Соцмережа не раз опинялася в скандалах через витік персональних даних користувачів. Одним з найяскравіших епізодів стала передача інформації про 87 мільйонів користувачів аналітичній фірмі Cambridge Analytica.

Співзасновник Facebook Кріс Х'юз у своїй колонці для The New York Times закликав уряд США обмежити вплив Facebook і владу Марка Цукерберга. Він запропонував розділити Facebook, Instagram і WhatsApp на незалежні компанії, а також створити в США урядовий орган з контролю за технологічним ринком.