Показник інфляції за лютий – це останній показник, що охоплює довоєнний період / Фото УНІАН

Як впливає війна на вартість продуктів

16:44, 15.03.2022
9 хв.

Воєнні дії боляче вдарили по національній економіці та сімейним бюджетам. Вироблення та доставлення навіть найнеобхідніших товарів у магазини вимагає значних зусиль. Як це позначається на цінах?

В Україні уже три тижні триває повномасштабна війна, яку розв’язала агресивна путінська Росія. Активні бойові дії по всій країні супроводжуються масштабними руйнуваннями інфраструктури, уповільненням бізнес-активності, міграцією працездатного населення у західні регіони та в сусідні дружні країни.

Ці негативні процеси посилюють сезонне коливання цін на продукти харчування через  зростання собівартості товарів на полицях в магазинах.

Кожен постачальник далекоглядно зашиває в ціну продуктів усі можливі ризики, пов’язані з війною. Оскільки щомісяця українці витрачають майже половину своїх доходів на їжу, нове підвищення цін помітно вдарить по гаманцям громадян.

Відео дня

За даними Державної служби статистики, інфляція в Україні в лютому в річному вираженні зросла до 10,7 відсотків. Проте ціни на продовольчу групу товарів зросли ще більше.

Зокрема, ціни на соняшникову олію і цукор у річному вираженні зросли на 26 і 16 відсотків відповідно. Ціни на масло зросли на 17 відсотків, на хліб – 20 відсотків, на м'ясо – на 14 відсотків, на макарони – на 11 відсотків. Водночас фрукти подешевшали на 9 відсотків, а овочі навпаки подорожчали на 35 відсотків.

На жаль, за оцінками експертів та учасників ринку, подорожчання продуктів харчування буде продовжуватися через ряд об’єктивних причин, однак антикризові заходи, які зараз активно впроваджує українська влада, допоможуть уповільнити цей процес.

Економічні виклики

За словами аналітиків ICU, одним із головних факторів тиску на економіку стають страхи, що війна може бути більш довготривалою, ніж очікувалося, а тому цей фактор буде підживлювати подальше зростання цін на товари та послуги.

"Показник інфляції за лютий – це останній показник, що охоплює довоєнний період. Ми очікуємо, що інфляція суттєво прискориться в наступні місяці та ймовірно сягне 25-30 відсотків рік до року восени. Зростання цін стосуватиметься широкого набору споживчих товарів та послуг", - зазначили в ICU.

Поряд із зростанням інфляції, за словами аналітиків ICU, перед українською економікою стоять девальваційні ризики / Фото УНІАН, Олександр Синиця

За оцінками Міжнародного валютного фонду, інфляція в Україні може прискоритися до 19 відсотків за підсумками 2022 року.

"Цього року на економіку очікує глибока рецесія. Очікується, що внутрішній попит різко скоротиться по мірі продовження війни, при цьому споживання буде обмежено базовими потребами у зв’язку з переміщенням населення, перебоями у поставках, руйнуванням інфраструктури та невизначеністю", - зазначили у МВФ.

Поряд із зростанням інфляції, за словами аналітиків ICU, перед українською економікою стоять девальваційні ризики, які будуть сприяти подорожчанню імпортних товарів уже в найближчі місяці.

"Роботу офіційного валютного ринку було призупинено, а курс гривні до долара зафіксовано на довоєнному рівні 29,3 грн/долар. Проте на неофіційному готівковому ринку долар наразі пропонують за ціною від 35 грн. Після відкриття міжбанківського ринку офіційний курс гривні буде поступово знижуватися", - підкреслили в ICU.

Проте, навіть за вищими цінами імпорт переважної більшості споживчих товарів наразі буде неможливий через валютні обмеження та проблеми з логістикою, адже в умовах ведення воєнних дій фізично немає змоги скористатися морськими та авіаційними шляхами доставки продукції.

Компенсувати швидко в повному обсязі імпортні товари власними силами також буде достатньо важко, оскільки виробництво товарів в Україні різко скоротилося, бо багато підприємств в частині регіонів призупинили діяльність.

Захист продовольчої безпеки

Ескалація російської агресії в Україні значно ускладнила процес забезпечення продовольчої безпеки громадян, адже тепер виробити і доставити продукти в певні області України стає справжнім випробуванням. Саме це, за словами учасників ринку, є причиною коливання цін на продукти харчування, яке подекуди досягає 20 відсотків.

"Паливо суттєво зросло в ціні та зростатиме надалі, також необхідно підвищувати заробітні плати водіям, які в небезпечних районах ризикують власним життям, логістичні складнощі, адже тепер шлях товару до полиці в супермаркеті подекуди збільшився в кілька разів, а також транспортні складнощі, оскільки часто в постачальника недостатньо власного транспорту", - зазначила власниця мережі фудмаркетів AIWA Наталія Рекута.

Паливо суттєво зросло в ціні та зростатиме надалі / фото УНІАН

При цьому, за її словами, мінімально подорожчають товари місцевого виробництва (тим більше в тих регіонах, де відносно спокійно). У цілому спостерігається помірне зростання цін на українські товари - до 5 відсотків.

На подорожчання товарів також впливає брак робочої сили, адже з початком російського вторгнення частина співробітників багатьох підприємств виїхала за кордон або у західні регіони країни.

"При цьому чимало підприємств у зоні активних бойових дій припинили чи призупинили свою діяльність. Звідси дефіцит товару в принципі, а отже - зростання цін на аналогічні товари інших виробників. Так, на ринок однозначно вплинули бойові дії у Київській, Харківській областях і на сході країни", - підкреслила Рекута.

Також, за її словами, не можна ігнорувати й момент деякої споживчої паніки. Населення намагається сформувати особисті запаси та скуповує все надміром.

"До того ж, постачальники запровадили нову практику вимоги до ритейлу погасити всі наявні заборгованості одномоментно, без відстрочки (як було раніше) та надалі гасити платежі за новий товар по факту поставки, а не продажу", - підкреслила власниця мережі фудмаркетів.

Це означає, що якщо раніше власники супермаркетів могли отримувати від постачальників товари безоплатно і розраховувалися з ними вже по факту продажу продукції, то тепер вони змушені оплачувати за усі поставки одразу. А це в умовах обмеженості фінансових ресурсів є додатковою причиною того, чому в супермаркетах зараз обмежена пропозиція і немає різноманіття товарів.

Підтримка населення та бізнесу

Робота національної економіки на нових воєнних рейках передбачає активне фінансування оборонного сектору та забезпечення усіх основних соціальних зобов’язань перед громадянами. Тому представники української влади зараз працюють, з одного боку, над захистом населення, щоб у них була спроможність купувати основні продукти харчування за доступними цінами, а з іншого боку – над підтримкою бізнесу, щоб надати умови для виробництва товарів та послуг.

Зокрема, на період воєнного стану в Україні запроваджений контроль за цінами на ряд товарів, що становлять першу необхідність для людей. Йдеться, зокрема, про борошно, макаронні вироби, хліб, мʼясо, молоко тощо. В цей перелік також входять певні групи лікарських засобів та паливо для машин. Відповідне рішення було прийнято напередодні урядом.

Україна зараз переживає надзвичайно важкий період своєї історії. І ми маємо його пройти з гордістю, зціпивши зуби / Фото УНІАН

"Ціноутворення на перелічені продукти будуть контролювати військові адміністрації разом із Національною поліцією, Держпродспоживслужбою, Держлікслужбою. Таким чином, не буде недобросовісної конкуренції та підвищення цін. Зараз час обʼєднуватися та піклуватися один про одного", – наголосив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Представники української влади зараз працюють над впровадженням антикризового пакету для спрощення роботи бізнесу в умовах воєнного стану. Планується велика податкова реформа. Попередньо вона буде передбачати значне послаблення податкового навантаження як для представників малого та середнього, так і великого бізнесу, а також скасування бюрократичних перевірок.

Україна зараз переживає надзвичайно важкий період своєї історії. І ми маємо його пройти з гордістю, зціпивши зуби. Це буде важко. Вже зараз можна спостерігати деяке зростання цін на продукти харчування, подорожчання національної валюти, обмежену кількість товарів на полицях.. Проте це все тимчасові речі, які викликані об’єктивними обставинами у зв’язку з тією бідою, яку принесли непрохані чужинці на нашу землю.

Кожен із нас зараз має продовжувати робити те, що вміє найкраще. Необхідно активно користуватися тими можливостями, які надає і буде надавати українська влада для ведення бізнесу та роботи економіки. Тільки так зможемо запустити економічну активність і наблизити перемогу. А після цього і полиці в магазинах знову будуть забиті різноманітними товарами, і ми знову повернемося до нормального мирного життя.  

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся