Станом на квітень РФ завдала інфраструктурі України понад 147 млрд доларів збитків / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії, станом на квітень 2023 року сягає 147,5 млрд дол. 

Такі оцінки наводять експерти проекту KSE Institute "Росія заплатить".

"За підсумками квітня 2023 року сума збитків житлового фонду у порівнянні з лютим цього року зросла на 1,2 млрд дол. - з 53,6 млрд до 54,4 млрд дол. Загальна кількість пошкоджених або зруйнованих житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки - майже 158 тисяч", - йдеться у повідомленні. 

На другому та третьому місці за сумою збитків залишаються сфери інфраструктури та промисловості й втрат підприємств. Сума збитків інфраструктури залишається без змін - 36,2 млрд дол., водночас активів підприємств зруйновано або пошкоджено ще на 100 тис. дол. і загальна сума таких збитків складає 11,4 млрд дол.  

Зазначається, що до 9,1 млрд дол. зросли збитки, яких війна завдала інфраструктурі сфери освіти. За підсумками квітня цього року загальна кількість пошкоджених та зруйнованих освітніх обʼєктів сягає 3,2 тисячі, серед них - понад 1,5 тисячі закладів середньої освіти, майже тисяча - дошкільної, 538 - вищої освіти. 

Також ще на 200 млн дол. зросли прямі втрати через пошкодження енергетичної інфраструктури і наразі загальна сума таких збитків складає 8,3 млрд дол.

"Ще на 0,9 млрд дол. зросли завдані сфері охорони здоровʼя збитки. У порівнянні з лютим 2023 року станом на квітень втрати галузі охорони здоровʼя зросли з 1,8 млрд до 2,7 млрд дол. Загалом внаслідок війни зруйновано або пошкоджено 806 обʼєктів, серед них - 367 лікарень та 341 амбулаторія. Зазначимо, що у поточному звіті зменшилася кількість закладів медицини після уточнення актуальної інформації від місцевих адміністрацій", - повідомили експерти проекту. 

Відновлення України - про які суми йдеться

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Світового банку Україні для відновлення буде потрібно не менше 411 мільярдів доларів. Озвучена сума у 2,6 раза перевищує ВВП України за 2022 рік.

У травні президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна потребує понад 400 мільярдів доларів на відбудову після руйнувань. При цьому ця сума не враховує руйнування на територіях, що залишається під окупацією.

Вас також можуть зацікавити новини: