Результати виборів мають бути встановлені до 10 квітня 2019 року / фото УНІАН

У понеділок, 31 грудня, в Україні стартувала виборча кампанія з чергових виборів президента України.

Виборча кампанія президентських виборів 2019 року триватиме 90 днів. Раніше ЦВК затвердила календарний план для першого туру виборів.

Висунення кандидатів та подання документів до ЦВК для реєстрації буде проводитися до 3 лютого 2019 року включно.

Відео дня

Протягом п'яти днів буде проходити реєстрація кандидатів - до 8 лютого включно. Після цього ЦВК оголосить остаточний офіційний список претендентів на посаду глави держави. Центрвиборчком ухвалить виборчі бюлетені 8 березня 2019 року.

Зареєстровані кандидати зможуть почати передвиборну агітацію з наступного дня після реєстрації і проводити її до півночі 29 березня.

Кандидатом у президенти може бути громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою та проживає на території України протягом останніх 10 років до дати виборів.

Кандидата може висунути політична партія або він може бути самовисуванцем. Він повинен подати декларацію про доходи за попередній рік, яку перевірить Національне агентство з питань запобігання корупції й опублікує результати перевірки.

Читайте такожБитва за крісло президента. Початок

Кандидат також має внести заставу в розмірі 2,5 мільйонів гривень, які будуть повернені або в разі перемоги на виборах в першому турі, або у випадку виходу до другого туру. Менш щасливішим учасникам виборчих перегонів гроші не повернуть, вони будуть зараховані в державний бюджет України.

Свою кандидатуру на виборах можна зняти не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування, звернувшись із заявою до ЦВК, тобто - до 7 березня 2019 року включно.

Результати виборів мають бути встановлені до 10 квітня 2019 року.

Якщо жоден із кандидатів не набере 31 березня 2019 більше 50% голосів, то 21 квітня повинен бути проведений другий тур виборів, в який вийдуть кандидати, що посіли перші два місця за підсумками першого туру.

У разі проведення другого туру виборів ЦВК має офіційно оголосити результати виборів до 1 травня 2019 року, а інавгурація новообраного президента відбутися до 31 травня 2019 року.

Раніше у ЦВК відзначили, що власники паспортів громадянина України у формі ID-карток не будуть мати ніяких проблем з голосуванням на президентських виборах.