Волкер вважає, що російські спостерігачі мають бути у складі місії ОБСЄ/БДІПЛ / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер висловлює позицію, що російські спостерігачі мають бути у складі місії від Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за президентськими виборами в Україні.

Читайте такожВолкер: США працюватимуть з будь-яким демократично обраним президентом України

Про це спецпредставник США повідомив у мікроблозі Twitter.

Відео дня

"Україні потрібні спостерігачі БДІПЛ, аби довести, що вона дотримується демократичних стандартів. Інакше люди отримують можливість поставити під сумнів вибори. Окей, якщо російські спостерігачі будуть складовою частиною - але під керівництвом БДІПЛ. Жодних ігор. Україна повинна мати впевненість у своїх власних демократичних інститутах", - наголосив Волкер.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого на прес-конференції у Києві голова Місії від Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за президентськими виборами в Україні Пітер Тейлер та речник БДІПЛ Томас Раймер заявили, що Росія запропонувала включити двох своїх громадян довготерміновими спостерігачами для моніторингу за президентськими виборами в Україні. Також Тейлер і Раймер повідомили, що між ОБСЄ/БДІПЛ і МЗС України відбуваються перемовини щодо запропонованого списку іноземних спостерігачів, серед яких двоє росіян, але рішення щодо них ще не погоджене. Прибуття в Україну команди 92 довготермінових спостерігачів очікується 11 лютого.

Своєю чергою МЗС наголосило, що не прийме заявки від жодного власника паспорта громадянина Російської Федерації для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У відомстві заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Раніше президент України Петро Порошенко обіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі України не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.