Ілюстрація REUTERS

Володимир Зеленський зробив те, у вірогідність чого ще кілька місяців тому мало хто міг би повірити. Він пробився у другий тур виборів з великими шансами стати наступним президентом України, при цьому не маючи за плечами політичного досвіду. Він лише грав главу держави в кіно.

Про це пише Der Spiegel, додаючи, що Зеленський здавався напруженим, коли він постав перед камерами й журналістами після першого туру виборів. Складалося враження, ніби він не знав, куди подітися. Його команда добре постаралася, щоб все мало невимушений вигляд. Штаб кандидата розмістився в спортивному барі в Києві. Присутнім подавали закуски й випивку, грала клубна музика. Сам Зеленський зіграв партію у настільний теніс з одним із журналістів. Картинка була чудова. Але репортери хотіли більшого.

Читайте такожУ Зеленського оприлюднили плани щодо перших реформ і перших "посадок"

Відео дня

Тому радники відправили Зеленського вдруге на сцену відповідати на питання. Цього разу він мав більш підготовлений і бойовий вигляд. По-перше, він запевнив, що не маріонетка олігарха, про що говорить чинний президент Петро Порошенко. По-друге, він наголосив, що питання більше в тому, хто впливає на Порошенка. Адже в розпад війни з Росією люди з його оточення переправляли дешеві деталі з Росії й продавали їх дорожче українській армії. А по-третє, Зеленський підтвердив, що готовий до дебатів з Порошенком. П’ять хвилин відповідаючи на питання, він знову пішов зі сцени. Але цього разу він принаймні задав тон для другого туру.

Видання пише, що Зеленському ще потрібно відчути себе політиком. Зрештою, впродовж передвиборчої кампанії він уникав цієї ролі. Натомість він продовжував вести свої справи, як зазвичай, подорожуючи країною з комедійними концертами й жартуючи про своїх суперників. Він не проводив мітингів і не давав інтерв’ю. За Зеленського говорили його консультанти. А сам він публікував аматорські відео в соціальних мережах і нові серії популярного серіалу «Слуга народу». В останньому комедійний актор грає трохи незграбного, але старанного і непідкупного президента. Багато хто в Україні вірить, що реальний кандидат Зеленський теж такий. Межа між шоу і політикою розчинилася в ньому. Важко відрізнити, хто він в конкретний момент: актор чи кандидат в президенти. Саме тому кожен може побачити в ньому, що захоче.

Читайте такожNew York Times: На Заході бояться зупинки реформ в Україні за будь-якого президента

Багато українців прагнуть побачити нові обличчя в політиці країни. Це доводить ще й той факт, що перший тур закінчився поразкою для кар’єрного політика Юлії Тимошенко. Зеленський дає надію на новий початок, тому що він сам свіжий і позитивний, коли говорить про те, яке чудове майбутнє чекає на країну. Він говорить своїм глядачам, що вони – народ країни – найважливіші. Він обіцяє їм «нове життя без корупції й хабарів».

Той факт, що Зеленський переміг в першому турі, значною мірою вказує на те, наскільки українці прагнуть змін в країні. І навіть табір Порошенка не може більше ігнорувати це.