Артем Ситник / REUTERS

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що НАБУ розпочало службове розслідування щодо інформації, викладеної у розслідуванні проекту Bihus.info.

Про це йдеться в оприлюдненому відеокоментарі Ситника.

Ситник стверджує, що у розслідуванні є "певні неточності".

Відео дня

"Євген Шевченко - це не представник НАБУ і ніколи ним не являвся. Це особа, яка давала згоду на потенційне співробітництво із НАБУ по окремим справам", - заявив Ситник.

Він запевнив, що "співробітництво" відбувалось у рамках законодавства і надалі отримає правову оцінку у рамках службового розслідування. 

«Декілька днів тому нами було розпочато службове розслідування. Воно проводиться управлінням внутрішнього контролю НАБУ. Висновок цього розслідування після його отримання буде пред’явлено національній комісії, якщо будуть підстави для притягнення до відповідальності працівників НАБУ», - заявив Ситник.

Також він додав, що НАБУ зацікавлене в тому, аби надати абсолютно всі матеріали, які будуть необхідні колегам з Держбюро розслідувань, у справі щодо можливих зловживань правоохоронців під час розслідувань оборудок в оборонній сфері.

«Для нас питання честі - все ж таки дати відповідь на ці певні маніпуляції і просто, можливо, помилкові висновки», - наголосив Ситник.

Читайте такожРозкрадання в "оборонці": Ситника закликали відсторонити співробітників НАБУ, які "засвітилися" у справі

Він підкреслив, що співробітники НАБУ, коли проводять гучні розслідування, дуже часто ризикують своїм здоров’ям, життям, постійно перебувають під тиском, але роблять свою роботу.

«Тому ми готові забезпечити повний доступ до тих матеріалів, які будуть потрібні ДБР, провести службове розслідування абсолютно незалежним слідчим підрозділом, яким є управління внутрішнього контролю НАБУ, і дати відповіді на всі питання, які будуть», - зазначив Ситник.

Крім того, коментуючи хід розслідування справ щодо корупції в оборонній сфері, Ситник повідомив, що НАБУ ініціювала витребування у Генпрокуратури відповідних кримінальних проваджень.

«Матеріалів, де була б переписка нібито пана Гладковського, нібито пана Жукова – цієї переписки в Антикорупційного бюро не було. На сьогоднішній день, щоб провести належним чином розслідування, і щоб провести розслідування у цих справах, потрібно отримати носії, де є ця переписка, і ті матеріали, які є в Генпрокуратурі. Я скажу, що ми не знаємо, що конкретно там знаходиться, але нами ініційовано питання витребування цих проваджень. Я сподіваюсь, що ці рішення будуть розглянуті, і ці справи будуть передані до НАБУ», - сказав директор НАБУ.

Коментуючи інформацію журналістів-розслідувачів про те, що слідчий НАБУ нібито викреслив фірму «групи Гладковського» з переліку фіктивних, Ситник заявив, що бюро не складало такий список.

«Ми такого списку не ведемо, повноважень таких не маємо», - сказав він.

За словами Ситника, «НАБУ ніколи не видавало, не видає та не буде видавати довідок про те, що підприємство являється чи не являється фіктивним, тому що це не входить до компетенції бюро».

Водночас Ситник «абсолютно не погодився» з тим, що ця справа не розслідувалась НАБУ.

«Якщо проаналізувати рух цієї справи – там зроблена велика робота, оглянуті танки, на яких стоять ці приціли. Зараз ми намагаємось вийти на фінальний результат по цій справі», - заявив він.

Читайте такожУ Києві вхід до будівлі НАБУ облили кров’ю та закидали яйцями (фоторепортаж)

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявив, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року.

4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з якою Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

Сьогодні, 12 березня, у ДБР заявили, що відкрили провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справі про оборудки в оборонній сфері. Зокрема, йдеться про можливе отримання неправомірної вигоди службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.