Медики розповіли, які штами грипу циркулюватимуть цього епідзезону / фото ua.depositphotos.com

У сезоні 2023-2024, згідно прогнозу ВООЗ, будуть циркулювати чотири штами вірусів грипу. Про це заявили у Львівському обласному центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як ідеться у повідомленні, у новому епідсезоні будуть використовувати чотиривалентні вакцини проти грипу. До їх складу увійдуть такі штами:

  • вірус грипу A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09;
  • вірус грипу A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус грипу B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, грипу B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Також медики розповіли, кому особливо рекомендована вакцинація. До груп ризику належать люди віком 60 років і старше, діти від 6 місяців, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Відео дня

Грип в Україні: прогноз МОЗ на сезон

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що великих відмінностей у штамах грипу, що циркулюватимуть в нашій країні, від уже знайомих не очікується. Це будуть віруси груп А і В. Як і раніше, в Україні проводитимуть вакцинацію населення, яка матиме "рекомендаційний" характер – вакцини людям доведеться купувати самостійно через аптеки. 

Водночас він наголосив, що до категорії сезонних захворювань перейшов і COVID-19. Тепер він циркулюватиме на рівні з грипом та іншими респіраторними захворюваннями. 

Вас також можуть зацікавити новини: