Громадянам України загрожують низка вірусів, попередила епідеміолог / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Через те, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, громадянам України загрожують кілька вірусів. Спочатку "підуть вірусні гастроентерити".

Українців можуть "атакувати" норовірус, ентеровіруси та ротавірус, розповіла завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету, епідеміолог Наталія Виноград в ефірі каналу "FreeДом". 

"...Ротавірус - один з тих вірусів, які властиві, які ми чекали, які розуміли, що він може бути. Перед цим може бути норовірус. Поки тихо, не зафіксували. Підуть ще ентеровіруси, теж дуже велика група і дуже серйозна. І це початок...", - попередила співрозмовниця.

Наслідки підриву Каховської дамби - сьогодні це варто знати

Росіяни у ніч на 6 червня повністю знищили Каховську ГЕС. Вода з Каховського водосховища почала заливати величезні території, зокрема, затоплювати населені пункти, звалища, туалети, каналізації та скотомогильники.

Брудна вода вже опинилася в Чорному морі. Директор Українського Національного центру екології моря Віктор Коморін попередив, що риба в Одеській затоці вже стала дуже небезпечною.

Довідка УНІАН. Гастроентеритом називають запалення шлунково-кишкового тракту, яке можуть спровокувати ціла група вірусів. Зокрема, до такої проблеми призводить норовірус.

Через норовірус можливі епідемії, оскільки він дуже заразний і стійкий, на безліч засобів для дезінфекції він не реагує. Передається через повітря, контактним, а також фекально-оральним шляхом. Основними симптомами норовірусу вважаються, зокрема, нудота, часта блювота, висока температура і запаморочення.

Ентеровірусні інфекції - це гострі інфекційні захворювання. Небезпека цих вірусів полягає у тому, що вони можуть до декількох місяців зберігати життєздатність у вологому ґрунті й у поверхневих шарах водойм. Ентеровіруси передаються повітряно-крапельним, контактно-побутовим шляхом і через воду. Такі віруси здатні вражати центральну нервову систему людини.

При інфікуванні ентеровірусом можуть бути розлад шлунка, нудота, втрата нюху, запори, які чергуються з діареєю.

Ротавірусом називають інфекційне захворювання, яке вражає слизові тонкого кишківника й ротоглотки. Інша назва - кишковий/шлунковий грип. Це захворювання дуже поширене, його викликає РНК-геномний вірус з сімейства Reoviridae. 

Ротавірусом можна заразитися, якщо його збудник виявиться у воді, яка використовується для побутових потреб. Крім того, ротавірус можна "підхопити", якщо скупитися у водоймах, забруднених стічними водами, чи під час контакту з інфікованою людиною.

Ще заразитися можна, якщо вжити в їжу щось, в чому є збудник ротавірусу, наприклад, молочні продукти.

Вас також можуть зацікавити новини: