Пандемія закінчиться у 2022 році / ілюстрація / REUTERS

Штам Омікрон може "перевести" пандемію COVID-19 в ендемію. Кожен перехворіє на коронавірус, а життя повернеться до нормального ритму.

У цьому переконаний керівник відділу вірусології берлінської клініки Charitе Крістіан Дростен, пише Tagesspiegel.

Науковець також вважає, що постійна ревакцинація – не вихід.

Відео дня

"У довгостроковій перспективі ми не можемо підтримувати імунний захист усього населення за допомогою повторної вакцинації кожні кілька місяців. Вірус повинен це зробити", – зазначив Дростен.

Науковець вважає, що рано чи пізно на коронавірус перехворіють усі, і тоді відбудеться природне створення колективного імунітету. Проте це не означає, що можна відмовитися від вакцинації взагалі, адже тоді смертність була б дуже високою, особливо серед людей похилого віку.

Читайте такожУкраїнцям пояснили доцільність введення бустерної дози вакцини від COVID-19

Наразі, за його словами, відбуваються процеси, які незабаром приведуть до припинення пандемії та переходу до "ендемічної фази", причому це відбудеться, за його словами, вже у 2022 році.

Попри те, що наступної зими вчений прогнозує новий сплеск захворюваності, можна буде оголосити про завершення саме пандемії.

"Водночас від маскового режиму, ймовірно, не вдасться відмовитися ще певний час", – зауважив фахівець.

Крім того, дослідник вважає, що наступним етапом у боротьбі з коронавірусом буде запровадження "живої вакцинації", тобто препаратами, які містять ослаблений вірус, зокрема, у вигляді назального спрею.

Нагадаємо, у ВООЗ теж вважають, що з часом пандемія COVID-19 перейде до фази ендемії. Однак, в організації заявили, що для цього необхідно імунізувати 80 – 85% населення кожної країни. Лише в такому випадку існує можливість переходу в ендемічну фазу.

Вас також можуть зацікавити новини: