Як примусити мозок міркувати швидше
Як примусити мозок міркувати швидше

Як примусити мозок міркувати швидше

11:00, 15.09.2010
5 хв.

Не потрібно ставитися до швидкодії сірої речовини як до чогось найзвичайнісінького. Гнучкий і гострий розум - не даність, а результат роботи над собою...

Не потрібно ставитися до швидкодії сірої (насправді коричневої) речовини як до чогось найзвичайнісінького. Гнучкий і гострий розум - не даність, а результат роботи над собою.

Сайт Fresher.ru розповідає, яких умов докласти, щоб термін нормального функціонування твоєї голови збільшився, і попереджає: "Якщо ця ідея не здається тобі блискучою, означає, ти вже погано міркуєш".

Відео дня

Хай мозок попітніє

Створенню резерву інтелектуальної потужності чудово сприяють, наприклад, вивчення іноземних мов і фізичні навантаження (під час тренування кров насичується киснем, що покращує роботу кори головного мозку).

Відклади калькулятор

Порахуй в думці, скільки коштують всі твої покупки в супермаркеті до того, як це зробить касир. Важко? Це добре, мозок прокачується. "Якщо ти діставатимеш телефон з калькулятором кожного разу, коли потрібно скласти більше двох чисел, твої розумові здібності слабшатимуть з кожним роком", - попереджає Томас Крук, директор Клініки з проблем пам`яті в Арізоні. Не хочеш в магазин - відкрий судоку і сиди вирішуй. Чим більше цифр крутиться в твоїй голові, тим більше нових зв`язків між нейронами з`являється. Зроби старече недоумство своєю нездійсненною мрією.

Як?

Прокладай маршрут поїздки подумки, а не за допомогою навігатора (просторове мислення - взагалі чоловіча перевага). Вивчи текст вподобаної пісні і відтвори його, не шукаючи підказки в інтернеті (відмінне тренування пам`яті). Запам`ятай номери телефонів тих, кому регулярно дзвониш (безглуздо лізти в телефон, щоб продиктувати комусь номер власної дружини, так?).

І почитай на ніч

Нехай навіть це буде 15 хвилин в день, замість телевізора. Читання стимулює уяву: сюжет книги у будь-якому випадку перетворюється в твоїй голові у візуальні образи. А значить, мозок працює. Дослідники з клініки Майо (США) стверджують, що читання зменшує ймовірність того, що до старості ти станеш тупити з будь-яких питань (по-розумному це - "ризик помірних когнітивних порушень").

Що саме?

Новий матеріал - це не тільки нова інформація, але і нові образи в голові. Будь-яка історична книга примусить тебе проводити паралелі з сучасністю (за аналітичні здібності відповідає права півкуля).

Думай, що їси і п`єш

Їжа впливає на мозок як наркотик, - стверджує професор нейрохірургії Каліфорнійського університету Фернандо Гомес-Панілла. - Правильні продукти активують нейротрасміттери, покращуючи комунікацію між клітинами мозку, і стимулюють вироблення білків, які захищають нейрони . А ось висококалорійна їжа - солодощі і жири - не тільки знижує загальну працездатність мозку, але і робить його більш уразливим для вільних радикалів, молекул, які ушкоджують тканини, відкриваючи шлях захворюванням. Отже ще раз подумай про свій раціон. І мова не тільки про нашу улюблену рибу, що несе тобі омега-3 жирні кислоти. Додай в раціон:

Спеції

Ось, здавалося б, звичайний розмарин. А за даними Journal of Neurochemistry, карнозинова кислота, що міститься в його листі, знижує ризик інсульту на 40%. Вона ж захищає клітини мозку від вільних радикалів, допомагає в профілактиці хвороби Альцгеймера і згладжує загальні ефекти старіння. Причому розмарин не самотній: постав поряд з ним на поличку корицю, куркуму, базилік, материнку, чебрець і шавлію - вони всі добрі. Ложку кориці в йогурт або каву, базилік або материнку - на бутерброд, розмарин - заварювати разом з чаєм.

І соки

Дослідники університету Південної Флоріди виявили, що у тих, хто випиває три і більше склянок фруктового або овочевого соку в тиждень, ймовірність хвороби Альцгеймера знижується на 76%. За словами автора дослідження Емі Боренштейн, в обороні мозку беруть участь поліфеноли - антиоксиданти, що у великій кількості містяться в овочах і фруктах.

Відволікайся

Не соромся побазікати біля офісного кулера або заводської їдальні. Експеримент учених з Університету штату Мічіган доводить, що навіть марнослів`я корисне: люди, які поспілкувалися один з одним протягом 10 хвилин, виконали тест на кмітливість краще за тих, кому завдання дали відразу, без розмов. "Соціальна взаємодія загострює пам`ять і запускає інші функції мозку, тому що тобі потрібно обробляти інформацію і, наприклад, визначати, іронізує опонент або говорить серйозно", - пояснює автор дослідження Оскар Ібарра. Ні з ким поговорити?

І не забувай відпочивати

Зайва старанність на роботі, може, і заохочується начальством, але і притупляє твою пам’ять. Минулого року журнал American Journal of Epidemiology опублікував дослідження, де чорним по білому написано: 55 і більш робочого часу в тиждень (11 годин в день при п`ятиденці) ведуть до істотно нижчих результатів в тестах на словарний запас і здатнясть до міркування. Оптимальний варіант 35-40 - годинний робочий тиждень. І ще: де багато роботи, там стрес і поганий сон, а на такому тандемі мозок далеко не виїжджав.

Як?

Знайди в робочому дні 20 хвилин, щоб полежати або посидіти із заплющеними очима вдалині від будь-яких джерел роздратування, - рекомендує організаційний психолог Річард Бест. - Не засинай, а лише дай мозку передихнути від безперервної обробки інформації. Нейрони, що відпочили, скажуть тобі спасибі.

Перемикайся

Окрім відпочинку, корисно міняти вид діяльності. Наприклад, розгадувати кросворди або ребуси.

newsland.ru

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся