Як постувати без шкоди для здоров´я
Як постувати без шкоди для здоров´я

Як постувати без шкоди для здоров´я

12:00, 29.11.2012
4 хв.

На цей період краще виключити з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи...

У середу, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня 2013 року. У цей час усі християни східного обряду очищають тіло і душу, готуючись до святкування Різдва Христового.

Різдвяний піст не такий суворий у частині гастрономічних приписів, як Великодній, проте віруючому, що постує, не дозволяється вживати скоромну їжу (продукти тваринного походження): м´ясо і м´ясні продукти, молоко і молочні продукти, тваринні жири, яйця, а також кондитерські вироби з додаванням перелічених продуктів.

Згідно з церковним догматам, в понеділок, середу та п´ятницю треба вживати рослинну їжу без олії, у вівторок і четвер - з олією, а в суботу та неділю до 2 січня можна вживати в їжу рибу. Крім того, якщо в понеділок, середу і п´ятницю немає якогось свята, то найкраще вживати неварену їжу: хліб, сирі овочі й фрукти, сухофрукти, мед і різні горіхи.

Відео дня

«Коментарі» дізналися у головного лікаря медичної клініки «Столиця», дієтолога Наталії Самойленко, як без шкоди для здоров´я дотримуватися посту.

Чи можна під час посту просто виключити з раціону м´ясо?

Повністю замінити м´ясо рослинною їжею не можна. Білки діляться на повноцінні, які містять усі незамінні амінокислоти, що є тільки в продуктах тваринного походження, і неповноцінні, які можуть бути в продуктах рослинного походження. Однак при грамотному поєднанні якісне заміщення м´яса цілком можливе. Для цього потрібно вживати в їжу боби (квасоля, горох, сочевиця), цільні крупи, горіхи, гриби. Крім того, особливу увагу варто приділити продуктам, що містять залізо та кальцій: гречці, вівсянці, яблукам, волоським горіхам.

Уникнути проблем із травленням допоможе використання натуральних спецій - анісу, кардамону, коріандру, меліси, м´яти, кропу, розмарину, чебрецю, тмину, хрону, шавлії, естрагону. А ось до гострих приправ - гірчиці, перцю, хріну, часнику - слід ставитися обережно, оскільки вони протипоказані при гастритах, виразковій хворобі, ентеритах, хронічних колітах.

До чого може призвести відмова від молочної продукції?

Практика показує, що виключення з раціону молочних продуктів у більшості випадків має позитивний ефект: у пацієнтів проходила схильність до алергій та захворювань, що викликають слиз (нескінченні нежиті, гайморити, синусити). Справа в тому, що молоко - це серйозний слизоутворюючий продукт. Воно корисне для маленьких дітей, а для дорослої людини молоко в чистому вигляді навантажує підшлункову залозу. Так що дуже часто відмова від нього навіть покращує самопочуття. Що ми хочемо отримати з молока? Білок і кальцій. Просто потрібно знати, що кальцій - це досить поширений мікроелемент, який також міститься в хрестоцвітних (капуста, зокрема, броколі), морській рибі і кунжутному насінні. Достатньо щодня вживати кунжутне насіння (в салаті або інших стравах), щоб організм отримав денну норму кальцію. Так що відмова від споживання молочної продукції дорослій людині шкоди не завдасть.

У багато днів посту дозволена виключно сира їжа. Чи всім підходить сироїдіння?

Якщо мова йде про кілька днів на тиждень, то так. Було б непогано звернути увагу на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров´я, за якими половина щоденного раціону повинна бути закріплена за овочами та фруктами. Однак лише половина від цієї кількості (тобто четверта частина від усієї споживаної їжі) - це овочі та фрукти в сирому вигляді. Ось це і є оптимальна норма споживання сирої їжі.

Чи існують якісь особливості прийому рідини в піст?

На цей період краще обмежити, а то й взагалі виключити з раціону міцний чай і каву, щоб уникнути перевантаження нервової системи. Пити можна і потрібно трав´яні чаї, відвари сухофруктів, морси з журавлини і брусниці. Магазинні соки краще замінити свіжовичавленими (фруктовими та овочевими), які можна розводити водою. Крім того, дуже корисно між прийомами їжі пити воду з додаванням лимонного соку (1 ч.л. на склянку води). А взагалі завжди корисно пити звичайну чисту воду, незалежно від того, дотримується людина посту чи ні.

Від чого не можна відмовлятися під час посту?

Однозначно - від меду. Якщо вибирати між різними джерелами цукрів, то мед - найбільш прийнятний варіант, оскільки крім цукрів містить до 400 різних корисних речовин, включаючи вітаміни, мікроелементи, рослинні гормоноподібні речовини, що регулюють багато функцій організму.

korzonews.info

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся