Названо корисні для мозку вуглеводи / фото ua.depositphotos.com

Популярність низьковуглеводних дієт спонукала багатьох людей обмежити їх або взагалі виключити з раціону. Але вуглеводи насправді є чудовою їжею для мозку, якщо вибирати правильні.

Вуглеводи забезпечують організм енергією, необхідною мозку для правильного функціонування, пояснив невролог Аугусто Міравалле, керівник Центру розсіяного склерозу на факультеті неврологічних наук Університету RUSH в Чикаго, пише Parade.

Мозок використовує близько 20% споживаних калорій, хоча на його частку припадає лише 2% ваги тіла, пояснив Міравалле. Він зазначив, що мозок спалює калорії, коли ви думаєте, запам'ятовуєте, вчитеся і спите.

Відео дня

За його словами, найкращим джерелом енергії для мозку є глюкоза. Глюкоза - це тип цукру, який надходить із вуглеводів, які людина п'є та їсть. Хоча вуглеводи важливі для функціонування мозку, зокрема для поліпшення психічного здоров'я і уповільнення зниження когнітивних функцій, вкрай важливо вибирати здорові, складні вуглеводи, пояснив він. 

Які вуглеводи корисні для мозку?

Фрукти, овочі та цільнозернові продукти є найкращими вуглеводами для мозку, сказав Томас Голланд, лікар-науковець з Університету RUSH. Він зазначив, що ці продукти вважаються складними вуглеводами, тому що організму потрібно більше часу, щоб їх перетравити, "тому вони дають вам змогу відчувати себе більш ситими, і їх обробляють у такий спосіб, щоб із них можна було витягти поживні речовини".

Цільнозернові продукти можуть допомогти підвищити рівень хорошого холестерину і знизити рівень "поганого".

Хоча всі фрукти й овочі містять антиоксиданти, вітаміни та поживні речовини, які приносять користь мозку, найяскравіші сорти чинять найбільший вплив, поділилася Джулі Стефанскі, представниця Академії харчування та дієтології.

Ягоди особливо містять велику кількість поліфенолів - рослинних сполук, які захищають клітини від пошкоджень, додала вона. Флавоноїди, тип поліфенолів, можуть допомогти поліпшити пам'ять.

Дослідження показують, що щоденне вживання полуниці та чорниці уповільнює зниження когнітивних функцій на термін до 2,5 років.

6 "поганих" вуглеводів, корисних для мозку

1. Цільнозерновий хліб

Люди часто помилково думають, що хліб шкідливий для здоров'я. Але цільнозерновий хліб є здоровим джерелом складних вуглеводів, корисних для мозку, пояснив Голланд.

Цільнозернові продукти також багаті на клітковину, яка корисна для кишківника, мозку і серця. Цільнозернові продукти також багаті вітамінами групи B, які, як було доведено, покращують неврологічне функціонування і зберігають здоров'я мозку.

2. Картопля

Картопля насправді є "чудовим джерелом вуглеводів", сказав Міравалле, якщо її не смажити і не намазувати маслом або сиром. Картопля багата на калій, який може передавати в мозок нервові сигнали, необхідні для навчання і запам'ятовування. 

3. збагачений хліб і крупи

Збагачений хліб або пластівці також можуть бути корисними варіантами вуглеводів. До збагаченого хліба, макаронів, круп та інших продуктів входить залізо і вітаміни групи B, такі як тіамін, рибофлавін, ніацин і фолієва кислота.

4. горіхи

Горіхи багаті клітковиною, антиоксидантами та іншими поживними речовинами, корисними для мозку і всього тіла. Дослідження показують, що вживання волоських горіхів пов'язане з поліпшенням результатів когнітивних тестів.

5. Сухофрукти

Хоча сухофрукти можуть здатися занадто солодкою закускою, вони являють собою вуглеводи, які приносять користь для мозку.

Клітковина може знизити ризик серцево-судинних захворювань і проблем зі шлунково-кишковим трактом, що також корисно для мозку. Сухофрукти також містять антиоксиданти, які потенційно можуть знизити ризик дегенеративних захворювань головного мозку. Дослідження показують, що вживання фініків, зокрема, може захистити від запалення та окислювального стресу в мозку.

6. Натуральні підсолоджувачі

Доведено, що мед має протизапальні та антиоксидантні властивості, які підтримують загальний стан здоров'я. Дослідження показують, що вживання меду може поліпшити пам'ять і захистити центральну нервову систему.

Інші новини про здорове харчування

Фахівці рекомендують дотримуватися середземноморської дієти. Вона складається переважно з горіхів, фруктів, овочів, свіжої риби та оливкової олії. Ця дієта допоможе довше залишатися молодим і підтримувати стабільну вагу.

Вас також можуть зацікавити новини: