Дієтологи засумнівалися в користі оливкової олії / фото ua.depositphotos.com

Оливкова олія є основним інгредієнтом середземноморської дієти, яка сім років поспіль вважається найкращою дієтою у світі.

Тепер експерти попередили, що галас навколо оливкової олії, можливо, призвів до того, що деякі люди, які сидять на дієті, звели нанівець зусилля схуднути і навпаки - навіть набрали додаткові кілограми, пише New York Post. Видання навело приклад, що клієнт нью-йоркського дієтолога Мішель Рутенштейн споживав цілу чашку оливкової олії щодня, бо вважав, що вона "винятково корисна для здоров'я", але Рутенштейн зазначив, що це мало негативний ефект.

"Така екстремальна поведінка не тільки перешкоджала його зусиллям зі зниження ваги, а й негативно вплинула на рівень холестерину, оскільки такі великі обсяги оливкової олії можуть містити багато насичених жирів, що зводить нанівець її передбачувані переваги", - пояснила дієтолог.

Відео дня

Проте, на загальну думку, оливкова олія відносно корисна для здоров'я, особливо коли справа стосується приготування їжі.

Дослідження показало, що додавання більшої кількості оливкової олії в раціон може знизити ризик смерті від деменції. "Дослідження підкріплює рекомендації з харчування, в яких рекомендуються рослинні олії, такі як оливкова олія, і припускає, що ці рекомендації не тільки підтримують здоров'я серця, а й мозку", - сказала дієтолог і наукова співробітниця Гарвардського університету Анн-Жюлі Тессьє.

Дослідження показують, що регулярне використання оливкової олії замість тваринних або оброблених жирів призводить до більш здорового харчування.

"Деякі антиоксидантні сполуки в оливковій олії можуть долати гематоенцефалічний бар'єр, потенційно здійснюючи прямий вплив на мозок", - додала Тессьє.

Одна порція оливкової олії становить одну столову ложку і 119 калорій, і Рутенштейн попередила, що через кількість калорій можуть виникнути проблеми, якщо перестаратися. "Надмірне споживання оливкової олії без контролю порцій може призвести до дисбалансу в споживанні енергії... і збільшення ваги або труднощів зі схудненням", - пояснила вона.

Однією з причин, через яку надмірне споживання оливкової олії викликало занепокоєння дієтологів, є її пропаганда в соцмережах відомими людьми. Оливкову олію люди п'ють ложками, збризкують морозиво або додають у каву.

Середземноморська дієта

Дієтологи та лікарі радять сидіти на цій дієті тим, хто хоче схуднути, правильно харчуватися або просто підтримувати вагу в нормі. Вона передбачає харчування свіжими овочами та фруктами, рибою та оливковою олією.

Вас також можуть зацікавити новини: