СБУ "скрутила" російського агента, коли той коригував ворожий удар по місту (фото)

На Черкащині зрадник збирав інформацію про місця розташування Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури.

Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Черкасах агента головного управління генерального штабу російських збройних сил, більш відомого як ГРУ, коли той коригував ворожий удар по місту. 

Як повідомляє СБУ, чоловік збирав розвіддані про місця базування і переміщення українських військових та систем протиповітряної оборони на території України.

За даними правоохоронців, зловмисником виявився мешканець тимчасово окупованої частини Херсонщини, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

"Згодом через месенджер на нього вийшов кадровий співробітник російської воєнної розвідки з "пропозицією" негласної співпраці. За вказівкою представника ГРУ агент прибув до Черкащини для проведення розвідувально-підривної діяльності як переселенець", - розповіли в СБУ.

Зокрема, на території регіону зрадник збирав інформацію про місця розташування Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури.

Особливу цікавість для агента Кремля становили локації систем ППО, українських військових шпиталів, а також заводів, мостів і дамб. 

Усі отримані дані він передавав окупантам у вигляді електронних геолокацій з підтверджуючими фото.

Розвіддані потрібні були загарбникам для коригування повторних повітряних ударів по території регіону.

"Контррозвідники СБУ затримали зрадника в обласному центрі під час фотофіксації українського об’єкта критичної інфраструктури і передачі відповідного "звіту" до російської воєнної розвідки", - йдеться у повідомленні.

Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), за якою чоловікові загрожує довічне позбавлення волі. Суд взяв зрадника під варту без права внесення застави.

Боротьба зі зрадниками в Україні

Як повідомляв УНІАН, 22 травня в Одесі до довічного та до 15 років позбавлення волі засудили двох зрадників, які працювали на російські спецслужби та зливали ворогу інформацію про українських військових і волонтерів. 

Того ж дня правоохоронці затримали жінку, яка збирала для росіян розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на Бахмутському напрямку. Жінці повідомили про підозру у колабораційній діяльності та арештували її. Зрадниці загрожує до 15 років тюрми.

Вас також можуть зацікавити новини: