Як очистити чайник від накипу без лимонної кислоти / pixabay.com

Накип на чайнику утворюється, навіть якщо ретельно за ним доглядати - це відбувається з різних причин. Як мінімум, якщо ви залишаєте в чайнику воду "на потім" - вона застоюється, починає неприємно пахнути і створювати осад. Ще гірше - якщо використовуєте водопровідну воду, від якої з'являється не тільки накип, а й інші шкідливі відкладення.

УНІАН розповість, чим почистити чайник з нержавійки або інших матеріалів.

Раніше ми говорили про те, як почистити ножі та виделки у домашніх умовах.

Відео дня

Чому з'являється накип в чайнику і чому це небезпечно

Накип утворюється, тому що у воді, яку ви використовуєте для приготування гарячих напоїв, містяться різні корисні мікроелементи - ті ж магній і кальцій. Але це стосується тільки бутильованої води - в проточній є занадто велика кількість хлору і заліза. У процесі кипіння вони перетворюються на осад і залишаються на стінках чайника. 

Товстий шар накипу - це не тільки непривабливо для ока, але і небезпечно для здоров'я, тому що:

  • накип стає ізолятором тепла і знижує тепловіддачу деталей техніки, що нагріваються;
  • з часом накип твердне і перетворюється на іржу;
  • для кип'ятіння чайнику потрібно більше енергії, тому він починає сильніше "мотати" світло;
  • пристрій може перегрітися і вийти з ладу;
  • через утворення накипу може навіть скоротитися період гарантії на чайник.

Крім того, потрапляючи в організм, накип і іржа осідають всередині важливих органів - особливо несприятливо вони впливають на нирки і сечостатеву систему людини.

Як почистити чайник лимонною кислотою

За допомогою лимонної кислоти або лимона можна швидко і просто позбутися від накипу. Візьміть 1\4 свіжого лимона або 1-2 ч.л лимонної кислоти, висипте в чайник. Залийте 1 л води, закип'ятіть. Дочекатися, поки вода охолоне, вилийте її і кілька разів обполосніть чайник.

Як очистити чайник оцтом - поради

Оцет - ще один знайомий копійчаний засіб, яким можна відмити всю квартиру, і чайник в тому числі. Вам слід розвести 100 мл 9% оцту в 1 л води, якщо хочете, можете додати краплю миючого засобу для посуду, щоб прибрати неприємний запах оцту. Далі - перелити розчин в чайник, закип'ятити, залишити до повного охолодження. Вимити стінки чайника губкою, змоченою у воді, потім закип'ятити чайник з чистою водою, вилити її і кілька разів обполоснути пристрій.

Як очистити електрочайник від накипу газованою водою

Цей метод вважається неймовірно ефективним, але дорогим, однак, після його використання чайник буде буквально блищати. Купіть пляшку будь-якої газованої води, відкрийте кришку, дочекайтеся, поки вийдуть гази. Вилийте 1 л напою в чайник, закип'ятіть і вилийте, коли охолоне. Промийте чайник кілька разів і користуйтеся на здоров'я.

ВАЖЛИВО: якщо захочете використовувати цей спосіб, то враховуйте, що на емальованих або жерстяних чайниках можуть залишитися сліди від барвників в складі напою. Щоб уникнути подібної ситуації, ви можете вибирати безбарвну газовану воду, наприклад, "Спрайт".

Як почистити чайник лимонною кислотою та оцтом разом

В даному випадку ми розглядаємо варіант, коли накипу утворилося стільки, що жоден засіб вже не допомагає. Тоді вам потрібно озброїтися "важкою артилерією" і виконати прості дії:

  • розвести 1 ст. л лимонної кислоти у воді;
  • вилити в чайник, закип'ятити, остудити;
  • вилити розчин з чайника, залити чисту воду, додати 0.5 склянки оцту;
  • закип'ятити, остудити, вилити розчин;
  • обполоснути чайник кілька разів.

Від таких маніпуляцій накип може зникнути відразу або хоча б розм'якшитися. Якщо відкладення все ж залишилися, то вам не складе труднощів прибрати їх м'якою губкою зі стінок.

Як очистити електрочайник від накипу содою - лайфхак

Цей варіант найдешевший і найуніверсальніший - його можна використовувати навіть в польових умовах. Єдиний нюанс - доведеться купити кальциновану соду, так як вона більш ефективна, ніж звичайна харчова.

Закип'ятіть воду в чайнику, засипте 3 ч.л кальцинованої соди, перемішайте до розчинення. Залиште розчин на кілька годин, а коли він охолоне, вилийте і ретельно промийте чайник. Якщо сода самостійно не впоралася, ви можете посилити ефект, повторивши маніпуляції, але додавши 0.5 склянки оцту.

Як відмити чайник від накипу без соди, лимонної кислоти і оцту

У кожної господині на кухні з'являються шкурки від різних овочів і фруктів. Саме ними і можна очистити чайник від накипу. Особливо вдалими в такій ситуації будуть яблука, груші та картопля - речовини, що містяться в шкірці, розм'якшують відкладення накипу.

Вам досить просто висипати шкурки в чайник, залити його водою на 2\3, закип'ятити і залишити на 2-3 години. Потім воду злити, а наліт відтерти м'якою губкою, змоченою у воді.

Вас також можуть зацікавити новини: