Що висаджувати на розсаду в січні / фото ua.depositphotos.com

Посівний сезон не завжди починається навесні. Вже в січні можна висаджувати деякі овочі і квіти в горщики в підвіконні, щоб пересадити їх в грунт ранньою весною. Так ви отримаєте перший урожай набагато раніше. Крім того, такі рослини більш витривалі і рідше хворіють. 

Підібрати вдалі і родючі дні для посадок допоможе наш посівний календар на січень.

Квіти

Квіти сіють на розсаду в січні, щоб прискорити їх цвітіння. У перший місяць року можна посіяти як багаторічники, так і однорічні рослини.

Відео дня

Ось приклади квітів, які можна посадити на розсаду в січні:

  • Петунії - їх краще саджати в окремі ємності, наприклад, склянки або торф'яні таблетки.
  • Бегонії краще садити в суміш листової землі, піску і торфу в співвідношенні 2:1:1. Поки не з'являться перші листочки, на ємності з насінням варто натягнути плівку.
  • Геліотроп - як і бегонію, його варто прикрити плівкою до проростання. Насіння висівають у вологий грунт.
  • Лобелія.
  • Примула.
  • Турецька гвоздика.
  • Цибулинні квіти - тюльпани, нарциси, гіацинти, крокуси. На початку березня і можна пересадити в клумбу для дозрівання.

Болгарський перець

Болгарський перець відноситься до овочів, які можна сміливо висаджувати на розсаду в січні. Для цього підійдуть середньостиглі та пізні сорти. Перед посадкою насіння рекомендується замочити в розчині золи. Для цього розчиніть 2 г деревної золи в літрі теплої води. Насіння болгарського перцю зав'яжіть в марлевий або тканинний "мішечок" і опустіть в суміш на 3 години. Потім промийте насіння і висушіть на батареї.

Перець висівають в невеликі ємності глибиною не більше 5 см. При появі декількох листочків розсаду можна пересадити в більш глибокі горщики, де вони пробудуть до весни. До появи паростків розсаду перцю поливають раз в 3 дня з пульверизатора. Потім грунт потрібно кропити кожен день, щоб грунт завжди була злегка вологою.

Помідори

Томати довго дозрівають, тому їх можна висаджувати на розсаду вже в січні. Тоді до моменту їх пересадки на ділянку на помідорах вже будуть квітки. Якщо на підвіконні холодно, то краще висіяти морозостійкі сорти.

Перед посадкою насіння помідорів варто замочити на 30 хвилин в теплій воді - так вони краще зійдуть. Помідори висаджують в окремі стаканчики або у великий контейнер на відстані 4 см один від одного. Грунт потрібно обприскати теплою водою перед посадкою. Після посіву контейнер накривають плівкою і ставлять біля батареї в добре освітлене місце. Поливати грунт потрібно регулярно, щоб він не просихав.

Що садити в січні на розсаду / фото depositphotos.com

Баклажан

Посів баклажанів на розсаду можна проводити в середині-кінці січня - тоді розсада "дозріє" до травня. Насіння проростає 2 тижні, потім до пересадки в грунт йому потрібно рости ще 60 днів. Висаджувати насіння баклажанів рекомендується в торф'яні таблетки або спеціальний грунт для овочів.

За добу до посіву грунт щедро поливають. У кожну склянку викладають по 2-3 насінини і злегка присипають грунтом. Якщо висіваєте баклажани в загальний контейнер, то зробіть борозни глибиною 2 см на відстані 5 см один від одного. До появи сходів контейнери накривають плівкою і ставлять в тепле місце.

Полуниця

У січні добре сіяти ремонтантні сорти полуниці і суниці. Перші ягоди з неї можна буде зняти в липні.

Насіння полуниці перед посадкою замочують у теплій воді, а потім висушують. Потім змішують універсальний грунт і пісок в співвідношенні 1:1 і рівномірно посипають насіння. Тару для вирощування полуниці не повинна бути глибше 3 см. Після посіву накрийте ємність плівкою і поставте максимально близько до батареї. Через 14 днів з'являться перші листя і плівку можна буде зняти.

У березні розсаду полуниці потрібно пересадити в окремі ємності глибиною 5 см.після цього їм потрібно більше освітлення. Пересаджувати полуницю в грунт можна в травні, якщо погода тепла, або в червні.

Вас також можуть зацікавити новини: