Лисички - дуже смачні і корисні гриби, які ростуть в Україні майже повсюдно. Ці лісові дари мають унікальний присмак і вважаються одними з найсмачніших грибів в наших краях. Цінують ці гриби не тільки за смак, але і за те, що вони майже не бувають червивими.
Розпізнати лисички дуже просто завдяки яскравому забарвленню, а з їх приготуванням впораються навіть зовсім недосвідчені кулінари. А якщо хочете насолоджуватися їх смаком круглий рік - можна заготовити сушені гриби на зиму.
Раніше ми розповідали, які гриби збирають в серпні в українських лісах.
- Де ростуть лисички в лісі і як їх розпізнати
- Рецепт маринованих лисичок
- Лисички в сметані з зеленню
- Смажена картопля з лисичками
Де ростуть лисички в лісі і як їх розпізнати
Лисички частіше зустрічаються в старих соснових лісах, хоча їх можна знайти повсюдно. З'являються вони в липні і ростуть до перших зимових заморозків. Улюблені місця проживання - в тіні дерев. Ці гриби ростуть великими групами. З більшою ймовірністю лисички можна знайти біля беріз і в моху.
Лисичка має гірчично-жовте забарвлення, опуклий капелюшок і тонку ніжку, яка розширюєтья догори. У лисичок є неїстівний двійник - несправжня лисичка. На відміну від справжніх, несправжні лисички оранжевого або червонуватого, а не жовтого кольору. Капелюшок у них зазвичай рівний, а не опуклий. Несправжні лисички не отруйні, але несмачні.
Рецепт маринованих лисичок
- Вода - 700 мл.
- Лисички - 0,5 кг.
- Сіль - 1 ст. л.
- Цукор - 1 ст. л.
- Оцет 9% - 40 мл.
- Чорний перець горошком - 10 шт.
- Лавровий лист - 1 шт.
Лисички перебрати і промити кілька разів. Великі гриби нарізати. У каструлі закип'ятити підсолену воду. Викласти в окріп лисички і варити 10 хвилин на середньому вогні. Потім злити воду з грибів.
Окремо приготувати маринад - 700 мл води, сіль, цукор, лавровий лист і перець. Довести до кипіння. У маринад викласти лисички і варити ще 10 хвилин. Влити оцет, варити ще 3 хвилини і вимкнути вогонь. Гриби разом з маринадом розкласти по стерилізованим банкам. Зберігати в прохолодному місці.
Лисички в сметані з зеленню
- Лисички - 300 г.
- Сметана - 150 г.
- Цибуля - 1 шт.
- Кріп - 2-3 гілочки.
- Рослинна олія - 2 стол.л.
- Борошно - 1 чайн.л.
- Сіль, перець за смаком.
Лисички промити кілька разів і варити в підсоленій воді 20 хвилин. Відкинути на друшляк. Змішати борошно зі сметаною. Цибулину крупно нарізати.
У сковороді розігріти олію і обсмажити до золотистого кольору цибулю. Додати лисички, смажити ще 3 хвилини. Додати сметану з борошном, посолити і поперчити. Гасити на маленькому вогні 10 хвилин під кришкою. Перед подачею додати в страву рубаний кріп.
Смажена картопля з лисичками
- Лисички - 500 г.
- Цибуля - 1 шт.
- Картопля - 4 шт.
- Рослинна олія - 30 г.
- Спеції для картоплі.
- Зелень за смаком.
Лисички промийте, наріжте і варіть в підсоленій воді 15 хвилин. Цибулю дрібно наріжте і підсмажте на олії до легкого золотистого кольору. Додати до цибулі відварені лисички і смажити разом 5 хвилин. Картоплю крупно нарізати і промити. Додати картоплю в сковороду. Смажити під кришкою 15-20 хвилин, періодично помішуючи. В кінці приготування додайте спеції і зелень за смаком.