Як сушити і зберігати гриби / depositphotos.com

Гриби - літньо-осінні дари природи, які можна зібрати в лісі або купити в магазині. З них виходять смачні страви і консервація, а також дані ласощі можна засушити на зиму. УНІАН розповість, як швидко сушити гриби і про що важливо знати, виконуючи таку процедуру.

Раніше ми говорили про те, які гриби збирати в серпні.

Як і які гриби можна сушити - перелік

Існує кілька перевірених способів сушіння грибів. Досвідчені господині знають, що кожен з них має свої нюанси і особливості, тому ми рекомендуємо ознайомитися із запропонованими варіантами, щоб ви змогли вибрати найбільш підходящий для себе.

Відео дня

Як сушити гриби на нитці

Для того, щоб висушити гриби на сонці, вам потрібно нанизати їх на нитку і підвісити на сонячній стороні. Другий варіант - розкласти на папері або на деко і покласти на підвіконня. Обов'язкова умова - якісний обдув вітром. Якщо ви зробите все правильно, то за 3-4 дні гриби засушаться. Друга назва такого методу - "природна сушка грибів".

Як сушити гриби в сушарці

Це найпростіший спосіб, для нього використовується дегідратор - спеціальний пристрій для сушіння грибів. Вам потрібно помістити гриби всередину нього і виставити температуру 40-50°C. Через 10-12 годин ви отримаєте готові сушені гриби.

Як сушити гриби в духовці

Альтернативний варіант - викласти підготовлені гриби на деко і поставити в духовку, розігріту до 70-80°C. Залишити сушитися на 5-6 годин, відкривши дверцята або включивши режим конвекції. 

Люди, які живуть у селах, можуть сушити гриби в печі. Викладати гриби потрібно в остигаючу конструкцію, температура в якій становить приблизно 50-60°C. За 3-4 години гриби стануть м'якими, але це не все - вам знову доведеться відправляти їх в піч, але вже після топки. Тоді температура буде близько 80-90°C, що дозволить грибам засушитися. 

Варто розуміти, що далеко не всі гриби можна сушити в дегідраторі. Для того, щоб отримати бажаний результат і не шкодувати про витрачений час і продукти, запам'ятовуйте список, які гриби можна сушити в сушарці:

  • Трубчастий: боровики, маслюки, моховики, підосичники, козляки, дубовики.
  • Сумчасті: трюфель, сморчки.
  • Трутовик: гриб-баран, трутовики.
  • Пластинчастий: опеньки, печериці, івишень, плютей оленячий гриб, рижики, гливи.
  • Лисичковые: сіра, гранована і бархатиста лисичка.

Такі гриби як: грузді, боровики, бички і сироїжки стають гіркими, тому сушити їх в дегідраторі не варто. Підберезники можуть під час сушіння почорніти, а маслюки - покрошиться. 

Як правильно вибирати гриби

Найкраще використовувати для сушіння і приготування їжі тільки свіжі і здорові гриби. Деякі люди вважають, що червиві гриби - це поганий варіант. В цілому, так воно і є - питання використання червивих грибів тільки естетичне, адже наявність черв'яків не робить гриб отруйним. Вживати гриби з хробаками - не дуже хороший варіант, тому замочіть свої продукти в солоному розчині на 3-4 години, щоб вигнати паразитів. До речі, під час суші черв'яки самі залишають колишнє місце проживання, тому не переживайте про це.

Чи потрібно мити гриби перед сушінням - підготовка

Візьміть гриби, які нічим не пошкоджені, акуратно ножем очистіть їх від зайвої шкірки і бруду. Нарізати гриби краще шматочками не більше 10 мм в товщину. При цьому пам'ятайте, що такі гриби як маслюки або моховики при сушінні стають ламкими, тому їх потрібно різати крупно. Мити гриби перед сушінням не потрібно, якщо ви хочете, щоб вони просушити рівномірно.

Як зберігати сушені гриби в квартирі - варіанти

Для того, щоб продовжити термін придатності сушених грибів, ідеально - використовувати вакууматор. Такий пристрій повністю прибирає повітря з пакета з грибами, завдяки чому продукт може зберігатися кілька років. 

Якщо у вас немає можливості вакуумувати гриби, то ви можете зберігати їх у зв'язках на горищі. Приміщення, при цьому, не повинно опалюватися, але обов'язково має бути утеплено, щоб уникнути протягів і перепадів температури. Також важливо, щоб на горищі була хороша вентиляція. Температуру там важливо підтримувати в межах 11-15ºС. 

Другий варіант - зберігання сушених грибів у дерев'яних ящиках або коробках, а між шарами грибів потрібно вистелити аркуші паперу. Поставити такі ємності з грибами можна в комору. Деякі господині, через брак комори або ящиків, зберігають сушені гриби у скляних банках або полотняних мішечках - і ці варіанти вважаються найбільш зручними для міського жителя.

Вас також можуть зацікавити новини: