Як врятуватися від спеки - лайфхак / ua.depositphotos.com

Погода в Україні зараз не особливо привітна - у багатьох регіонах країни стовпчик термометра показує до 40 градусів спеки. Відчувати себе комфортно не виходить ніде - ні вдома, ні на роботі, ні на вулиці. УНІАН підкаже лайфхаки, як врятуватися від спеки і перенести її легше.

Як врятуватися від спеки на роботі і вдома

Є кілька простих способів, як врятуватися від спеки в приміщенні, навіть якщо ви перебуваєте в офісі. Ці поради допоможуть вам не вмирати від задухи і довше залишатися продуктивними:

  • одягайте вологий одяг - перед виходом з дому пшикайте на себе з пульверизатора, наповненого водою, волога буде випаровуватися, охолоджуючи тіло;
  • опускайте руки в холодну воду - як тільки організм відчує прохолоду, загальна температура тіла знизиться;
  • ставте біля вікна вентилятор - він буде "затягувати" з вулиці прохолодне повітря замість того, щоб створювати циркуляцію теплих мас в приміщенні;
  • одягайте вільний одяг - так роблять бедуїни в пустелі (простір між речами створює циркуляцію повітря, через що піт випаровується швидше).

Також є унікальний метод, як допомогти організму впоратися зі спекою через харчування - вживати їжу, приправлену каррі. Гостра їжа стимулює потовиділення, що, в свою чергу, прискорює позбавлення від зайвого тепла. Ваше завдання - втратити багато вологи, а це сприяє зниженню температури тіла.

Відео дня

Що не можна робити при сильній спеці, щоб не стало гірше

Крім порад про те, як можна охолодити себе в спеку, розповімо, чого не повинно бути у вашому житті, коли на вулиці пекельна спека:

  • ламп розжарювання - вони випромінюють додаткове тепло;
  • одягу з щільних тканин - перешкоджає хорошій циркуляції повітря;
  • електроприладів з функцією нагріву - духовка, комп'ютер, ноутбук та інші подібні пристрої теж підвищують температуру повітря;
  • жирної і важкої їжі - вона уповільнює процес травлення, організм витрачає більше сил на перетравлення.

Якщо ви не знаєте, що робити, якщо дуже жарко і душно, не ігноруйте наявність зволожувачів повітря. Це може бути спеціальний пристрій або саморобний агрегат. Також ви можете розвішувати мокру випрану білизну прямо в кімнаті - це підвищить вологість, полегшить дихання і сон.

Вас також можуть зацікавити новини: