Коли садити картоплю в квітні 2022 / фото depositphotos.com

Почався квітень - час початку сільськогосподарських і городніх робіт. Найголовнішою городньою культурою в Україні, безсумнівно, є картопля. Її висаджують всі дачники, оскільки цей овоч може годувати нас цілий рік. Квітень 2022 року видався досить теплим, тому умови для посадки картоплі сприятливі.

Раніше ми розповідали, що садити на дачі навесні для гарного врожаю влітку.

Коли садити картоплю у 2022 році

Вдалий час для посадки картоплю визначають погодні умови. Посадете занадто рано - картопля замерзне від нічних заморозків, а якщо занадто пізно - пізно дозріє і не переживе осінніх морозів.

Відео дня

Саджати картоплю потрібно після закінчення нічних заморозків, коли температура грунту не опускається нижче +7°. Це відповідає приблизно + 12° температури повітря вдень і не менше +5° вночі. Коли такі умови будуть дотримуватися кожен день - можна садити картоплю.

Погода в квітні в Україні буде стабільно теплою після 10-х чисел квітня. В цей час можна починати посадки картоплі. Садити бульби на початку місяця не слід, оскільки можливі нічні заморозки. У північних областях відкласти посадку можна до початку або середини травня.

Коли садити картоплю за місячним календарем

З приблизним часом посадки картоплі ми розібралися. А вибрати конкретну дату допоможе місячний посівний календар. Деякі дні місячного календаря вважаються більш родючими.

Вдалі дні для посадки картоплі:

  •  9, 14, 18, 21, 22, 26, 27 квітня;
  • 1, 2, 5, 13, 15-17, 20, 24, 28 і 29 травня.

Невдалі і неродючі дні:

  • 7, 13, 23-25 квітня;
  • 4, 10, 22 травня.

Підготовка до посадки картоплі

Перед висадкою картоплю варто розкласти на мішку або тканині на сонці на кілька днів. В цей час повинна стояти тепла і сонячна погода. Також потрібно підготувати землю: перекопати і розпушити грунт, прополоти бур'яни.

Картопля найкраще виростає на тих ділянках, де її висаджують вперше. Також висаджувати бульби можна в грунт, де минулого року були огірки, капуста, буряк, кукурудза, зелень. В землю для посадки картоплі можна додати перегній, золу або лушпиння цибулі.

Вас також можуть зацікавити новини: