Що потрібно робити навесні на дачі - поради / фото ua.depositphotos.com

Незважаючи на те, що війна зруйнувала плани мільйонів людей в нашій країні, аграрії рятують посівну і обіцяють, що голоду не буде. Багато українців, які можуть і хочуть працювати на землі, починають доглядати за ділянками.

УНІАН з'ясував, що роблять люди в саду навесні і зібрав корисні рекомендації.

Догляд за городом навесні - пам'ятка для землеробів

Для того, щоб якісно прибрати сад і город після зими, а також підготувати землю до посіву, потрібно знати про обов'язкові термінові роботи. Вирушаючи на садову ділянку, перевірте, чи всі нижчеописані пункти є у вашому списку справ.

Відео дня

Прибирання будинку і території

Якщо ви поїхали або переїхали на дачу, швидше за все, за зиму вона втратила привабливий вигляд. Вам потрібно винести всі подушки і матраци на вулицю, провітрити їх. Зробити генеральне прибирання в приміщенні і на вулиці, позбавивши прилеглу територію від побутового сміття, листя або снігу.

Обрізка дерев і кущів

Пам'ятайте про те, що навесні настає сокорух, тому обрізку сухих гілок потрібно виконати до нього. Вирізати потрібно тільки поламані і ослаблені гілки, які ростуть всередину куща.

Для таких дій краще брати гострий інструмент, щоб не поранити рослину і не покалічити здорові гілки. 

Вивести троянди із зимової сплячки

Ті садівники, які вирощують троянди, завжди прибирають їх "на зимівлю", а потім виводять назад. Якщо зробити це неправильно, рослина загине. Найчастіше, проблема полягає в сонці, яке нагріває гілки і на них починають рости нирки, а коріння залишаються в холодній землі. Роза отримує біологічний опік і вмирає.

Ви повинні відгребти землю від пристовбурних кіл кущів троянд і накрити кущі матеріалом, відрегулювавши температуру для рослини. 

Перевірити теплиці і підготувати грядки

За зиму теплиці могли запилитися і прийняти на тимчасове проживання різних комах. Тому навесні рекомендують вимити приміщення, обприскати його засобами від шкідників, а землю перекопати (оновити верхній шар або підсипати добривами).

Грядки теж вже можна почати перекопувати, заповнюючи компостом, листям або гілками. Потім накрити темною плівкою і залишити прогріватися. Ви дізнаєтеся, коли грядки будуть готові до висадки культур - на землі почнуть рости гриби. 

Прищепити дерева і зробити компост

Досвідчені городники вважають, що прищеплювати дерева потрібно, поки не почався сокорух, тому це робити можна вже зараз.

Що стосується компосту, то після прибирання ділянки у вас виявиться величезна кількість матеріалу для компостної купи. Тільки пам'ятайте про те, що в неї не можна складати листя хворих дерев і гілки.

ВАЖЛИВО: як тільки ви помітили, що грунт відтанув і прогрівся, можете починати висаджувати кущі і дерева. Садівники також рекомендують засівати землю горохом, петрушкою, кропом, морквою, часником або бобовими культурами.

Якщо ви зможете правильно розподілити садівничі турботи, то робота на землі буде приносити бажаний результат.

Вас також можуть зацікавити новини: