Як використовувати апельсинові кірки від попелиці на городі і для прибирання будинку / depositphotos.com

Апельсинові кірки - це не відходи, а універсальний засіб для тих, хто знає, як його використовувати. За допомогою них можна видалити плями, провести генеральне прибирання в квартирі і навіть прогнати шкідників з городу. УНІАН розповість, що можна зробити зі шкірки цитрусових, істотно заощадивши гроші.

Раніше ми говорили про те, як використовувати оцет на дачній ділянці.

Як використовувати кірки цитрусових під час прибирання

Існує цілих 5 варіантів, як можна з користю застосувати шкірку від апельсинів або лимонів. Такий корисний лайфхак допоможе вам не тільки знайти ще один ефективний миючий засіб, але і заощадити гроші:

Відео дня
  • для обробних дощок - насипати 1-2 ч. л солі, протерти дошку корками, вимити водою і витерти насухо;
  • для ванної та душу - насипати на апельсинову кірку сіль і протерти, як скрабом, ванну або душову кабінку;
  • для чайника і кавника - додати в ємність апельсинові кірки, 1-2 ст. л солі і кілька чашок з крижаною водою, закрити кавник, збовтати кілька разів і вимити чистою водою;
  • для прибирання квартири - викласти в банку цитрусові кірки, залити оцтом, закрити і залишити на тиждень, а потім перелити в пульверизатор і використовувати, як засіб для чищення;
  • для посуду - додати цитрусові кірки в посудомийну машину і включити пристрій (на келихах і тарілках більше не буде розводів і плям).

З огляду на те, що кірки від апельсинів і лимонів мають хороші антибактеріальні властивості, використовуючи такий природний компонент, у вас вийде швидко позбутися від цвілі, мінеральних відкладень, мильних розводів або неприємних запахів вдома.

Чим корисні сухі апельсинові кірки на городі

Досвідчені дачники також використовують шкірку від цитрусових в процесі догляду за своїми грядками. Завдяки великій кількості корисних речовин в складі апельсинових кірок, вони сприятливо впливають на ріст рослин, а також на їх зимостійкість. Крім того, за допомогою шкірки цитрусових можна вдало боротися з різними хворобами і шкідниками. УНІАН розповідає, як саме можна використовувати цитрусові кірки на дачі.

Апельсинові кірки від капустянки та інших шкідників

Лімонен - особлива речовина, яким багата шкірка цитрусових, тому вони є смертельною отрутою для багатьох комах. Для ефективної боротьби з ними краще використовувати настій:

  • Почистити 2-3 апельсина, подрібнити шкірку, залити 1 л теплої води, настоювати в теплому місці 1 тиждень. Потім процідити, додати 2 л води і 1 ст.л рідкого мила. Обробити розчином листя з обох сторін.
  • Взяти апельсинові кірки в кількості 100 гр, залити 1 л води і настоювати в темному місці 3-4 дні, а потім обприскати рослини.
  • 1 кг апельсинових кірок замочити у воді, подрібнити в м'ясорубці або блендері, висипати в трилітрову банку і залити теплою водою. Настоювати 5 діб в темному місці і процідити. Для того, щоб використовувати настій, потрібно розвести 100 мл в 10 л води і додати 40 гр мила.

Якщо вам потрібно позбутися від попелиці або трипсів, то досить буде обробляти рослини 2-3 рази в тиждень. Павутинний кліщ зникне, якщо обприскати рослину 5-6 разів і зробити тижневу перерву.

Апельсинові кірки як добриво для рослин

Деякі городники використовують шкірку від цитрусових як підгодівлю для рослин або засіб для поліпшення родючості грунту. Якщо ви теж хочете спробувати цей метод, вам потрібно закопати апельсинові кірки на 5 см в землю. Кірка наситить грунт азотистими сполуками і поліпшить схожість рослин.

Також можна викинути апельсинові кірки в компост, тоді вони стануть живильним середовищем для мікрофлори і відлякають купу комах. 

Апельсинові кірки від мурах і кішок

Для того, щоб відлякати мурах з ділянки, подрібніть 3 апельсина в блендері, додати 1 склянку води і полийте цією кашею мурашині доріжки. Також можна полити сумішшю мурашник - комахи скоро самі підуть.

Також можна застосувати цитрусову шкірку як метод боротьби з кішками, які приходять на город і псують рослини. Кірки можна просто покласти на грядках або закопати в землю. В якості альтернативного варіанту можна закип'ятити апельсинові кірки і полити отриманим розчином грядки.

Вас також можуть зацікавити новини: