Як розвести оцет для обробки рослин / depositphotos.com

Оцет може замінити велику кількість магазинних засобів по догляду за дачною ділянкою. Цей "бабусин засіб" давно вважається гідною альтернативою багатьом хімічним препаратам. УНІАН з'ясував, чи можна поливати квіти розчином оцту і чи ефективний він проти різних комах.

Раніше ми говорили про те, як може використовуватися сода в городі.

Оцет для квітів і насіння

Якщо ви втомилися чекати проростання насіння, можна прискорити цей процес. Потрібно розвести оцет 1:9 (наприклад, 100 мл оцту на 900 мл води), змочити отриманим розчином марлю або тканину і загорнути в неї насіння. Тримати насіння в такому вигляді необхідно різну кількість часу:

Відео дня
  • 24 години - петрушка, кріп, морква, пастернак та інші туговсхоже насіння;
  • 12 годин - томати, перці, баклажани;
  • 7-8 годин - огірки, гарбузи, кабачки.

Після закінчення цього часу насіння потрібно підсушити і посіяти. Будьте впевнені - терміни їх проростання збільшаться в рази.

Оцет від гусениць та інших шкідників

Колорадський жук, попелиця, хрестоцвіті блішки, гусениці-капусниці, мухи-шкідники - всі ці комахи зникнуть, якщо ви використаєте проти них столовий оцет. Якщо ви не знаєте, чим обробити город від шкідників, то оцет - один з кращих перевірених засобів.

Найбільш ефективною буде обробка посадок на початку сезону, щоб шкідники зрозуміли, що сприятливих умов для життя вони не дочекаються. Але оцет також підійде і як профілактичний засіб:

  • проти колорадського жука - 100 мл оцту і 200 гр гірчичного порошку розвести в 10 л води, в сухий день обприскати рослини;
  • проти попелиці - 150 мл оцту розвести у відрі води, обприскати рослини;
  • проти хрестоцвіті блішки і капусниці - 30 мл оцту розвести в 8 л води, обприскати рослини;
  • проти слимаків - 100 мл оцту розвести в 300 мл води, обприскати рослини;
  • проти мурах - розвести 1 л оцту в 1 л води і полити мурашник.

Обробляти город потрібно 3-4 дні поспіль, поки ви не побачите, що комахи зникли.

Раніше ми вже говорили про те, чим обробити капусту від білокрилки і гусениць, а також як позбутися від колорадського жука назавжди

Як позбутися від борошнистої роси оцтом

Грибкові захворювання - неприємні утворення, які можуть з'явитися на будь-якій рослині. Особливо, якщо літо виявилося холодним і дощовим, адже вогкість - сприятливе середовище для розмноження грибка. В такому випадку урожай потрібно негайно рятувати, обробляючи його розчином оцту. Проводити такі маніпуляції можна з томатами, огірками, кабачками, декоративними і плодовими чагарниками, а також деревами.

Вам потрібно розвести 120 мл оцту в 10 л води і обробляти уражені рослини кожні 5-7 днів. Це засіб підходить для боротьби з фітофторозом, борошнистою росою, чорною цвіллю і багатьма іншими захворюваннями.

Оцет від бур'янів на доріжках і грядках

Звичайно, боротьба з бур'янами - це "головний біль" будь-якого дачника, тому хочеться знайти ефективний засіб, що рятує від небажаної рослинності надовго. Оцет у вигляді розчину вважається саме таким.

Рецепт: закип'ятити 1 л води, додати 75 мл оцту, 40 гр солі, 1 ст.л рідкого мила. Перемішати розчин, остудити і обприскати бур'яни. 

Пам'ятайте про те, що обробляти бур'яни краще в сухий безвітряний день, не потрапляючи на культурні рослини. Раніше ми радили, чим знищити бур'яни на городі, якщо знайомі методи не допомагають.

Оцтова підгодівля для огірків і квітів

Якщо у вас на городі є рослини, які люблять кислий грунт, то за допомогою оцту вийде прискорити дозрівання і збільшити кількість врожаю. Про це ми згадували, коли розповідали, чим удобрити огірки для хорошого врожаю.

Те ж саме стосується і квітів - в кислому грунті цвітіння гортензії, вересу або азалії буде більш пишним.

Вам потрібно розвести 100-120 мл оцту в 10 л води і поливати рослини під корінь 1 раз в 10 днів до того, як культура почне плодоносити. Як тільки ви побачите квітки - припиняйте полив. 

Корисний лайфхак: якщо ви хочете продовжити життя зрізаним квітам, додайте у вазу 1-2 ст.л оцту на кожен літр води.

Яблучний оцет від укусів комарів

Докучливі комахи - це звичне, але неприємне явище влітку. Якщо ви не хочете, щоб вас кусали комарі, обробіть шкіру народним засобом - змішайте в рівних кількостях оцет, шампунь і рослинну олію, а потім нанесіть це все на оголені ділянки шкіри.

Також оцет можна використовувати, як ліки, якщо комар вже вкусив. Змішайте оцет і соду так, щоб вийшла кашка і нанесіть її на укус. Такий "бабусин метод" допоможе зняти почервоніння і свербіж.

У попередній статті ми докладно розповідали, для чого потрібен яблучний оцет в побуті.

Вас також можуть зацікавити новини: