
Мікрохвильовка часом незамінна: у ній зручно розігрівати, розморожувати їжу або можна швидко приготувати перекус. Однак підходить мікрохвильова піч далеко не для всіх продуктів: деякі можуть просто забруднити її, інші й того гірше - виділяти токсичні речовини та призвести до загоряння. Розповідаємо, про які продукти йдеться, а також у якому посуді не можна гріти в мікрохвильовці.
Що не можна гріти в мікрохвильовці
Досить популярні продукти, але не тільки, увійшли до переліку заборонених для мікрохвильовки.
- Яйця
Одна з причин, чому не можна гріти яйця в мікрохвильовці - вони обов'язково вибухнуть. Йдеться про сирі яйця в шкаралупі: під час нагрівання жовток прогрівається швидше за білок, тож усередині продукту створюється тиск і відбувається вибух. Тож варити яйця потрібно традиційним способом - на плиті.
Якщо ж потрібно розігріти вже зварене яйце, його також попередньо чистять, розрізають на частини або роблять кілька проколів виделкою.
- Молоко
У мікрохвильовці не радять гріти молоко - піч розігріває його нерівномірно, всередині рідини утворюються перегріті ділянки, через які легко обпектися. Грудне молоко, розігріте таким чином, втрачає свою користь, тобто сенсу в такому продукті немає.
- Пекучий перець
Такий перець у мікрохвильовці виділяє капсаїцин - це речовина, яка робить його пекучим. Так от: пари капсаїцину діють майже так само, як перцевий балончик, і можуть викликати сильне печіння в очах і горлі. Тому, якщо у вас раптом з'явилася геніальна ідея розігріти сушений пекучий перець або ж страви з ним - використовуйте для цього інший спосіб.
- Майонез
Причина, чому не можна гріти майонез у мікрохвильовці, теж належить до розряду небезпечних для здоров'я. Почнемо з того, що майонез або продукти з ним взагалі не можна гріти - у процесі нагрівання продукт починає виділяти канцерогени. І, щоб бути зовсім чесними: майонез краще не вживати в принципі - якщо хочете довше залишатися здоровими.
- Виноград
Не всім спадає на думку "світла думка" приготувати з винограду родзинки в духовці, але, якщо вона у вас з'явилася, відразу ж відмовляйтеся.
Виноград у мікрохвильовці - це джерело небезпеки. Потрапивши всередину, ягоди починають спалахувати і, замість родзинок, ви отримаєте вогняне шоу, яке може пошкодити саму піч.
- Продукти в щільній оболонці
Також потрібно звернути увагу, чому не можна гріти їжу в мікрохвильовій печі, якщо вона в оболонці - це можуть бути як сардельки з сосисками, так і помідори (роль оболонки відіграє шкірка). Під час нагрівання оболонка/шкірка лопає прямо в печі і виходить "міні-вибух".
Якщо ж говорити про те, в якому посуді не можна гріти в мікрохвильовій печі, то це весь металевий (консервні банки сюди ж), кришталевий, посуд із фольги, паперу та пластику, а також із позолотою. Метал, фольга, позолота і папір можуть загорітися, кришталь не радять використовувати, оскільки він містить метали, несумісні з мікрохвильовою піччю. Пластик під час нагрівання (навіть щільний) здатний виділяти шкідливі речовини, тому краще все-таки перестрахуватися і перекласти їжу в скло.
Раніше ми розповідали, як приготувати яєчню в мікрохвильовці за лічені хвилини.