Як правильно робити покупки продуктів / depositphotos.com

З моменту вторгнення російських військ на територію України багато жителів країни втратили не тільки будинки, але і стабільний дохід. До всього іншого, ціни на звичні продукти абсолютно не радують - споживчий кошик став "золотим".

УНІАН розповість, як правильно купувати продукти на тиждень і довше, щоб у бюджеті не утворилася діра.

Раніше ми говорили про те, які запаси зробити на випадок голоду.

Відео дня

Як почати економити гроші на продуктах - поради

Як навчитися економити на всьому / depositphotos.com

Існує кілька правил, яких потрібно дотримуватися, якщо ви не готові віддати всі свої купюри заради свята шлунку. В умовах війни і кризи ці рекомендації допоможуть вам забезпечити всю сім'ю продовольством, не залишившись з порожнім гаманцем.

Складайте список

Кожен раз перед походом в магазин пишіть, що саме вам потрібно купити. Ви можете скласти меню на тиждень або кілька тижнів вперед і придбати товари оптом - так дешевше. Ретельно спланований графік покупок - це гарантія відсутності необдуманих придбань, а значить, економія грошей.

Звертайте увагу на акції

Часто акційні товари такі, тому що закінчується термін придатності, але може бути й інша причина - наприклад, необхідність продати саме цю марку. Звичайно, молочні продукти по акції купувати не варто, а ось консервацію, крупи, борошно, цукор, макаронні вироби а також побутову хімію - цілком.

Думайте, як маркетолог

Відомо, що на рівні очей розташовані товари дорожче, тому звертайте увагу на іншу продукцію - ту, що стоїть на нижніх полицях. Як правило, вона дешевше, але нічим не поступається за якістю альтернативним товарам.

Не переплачуйте за бренд і упаковку

Сипучі товари можна купити в пакетах, не обов'язково обирати варіант в коробці. Це ніяк не відбивається на якості, а ось на ціні - так. Крім того, імениті бренди завищують ціну на свою продукцію, хоча далеко не факт, що вона чимось краще, тому намагайтеся читати склади і мислити розсудливо, а не сліпо довіряти рекламі.

Ходіть на ринок

Якщо справа стосується овочів, ягід і фруктів, то ринки - прекрасна альтернатива супермаркету. Там ви можете вибрати товар самі, переконатися в його якості і навіть поторгуватися. Як показує практика, на ринку ціни завжди нижче, а продукти більш свіжі.

Не їжте напівфабрикати

Пам'ятайте про те, що жоден готовий товар не може коштувати менше, ніж сировина, з якого він був виготовлений. Ви не знаєте, чи дотримувався виробник санітарних норм і чи дійсно склад саме такий, як вказано на упаковці. Хочете пельменів, млинців або вареників - зробіть їх самостійно.

Купуйте м'ясо цілком

Наприклад, якщо ви купите цілу курку, то її можна обробити на кілька частин і приготувати безліч страв або ж відкласти "на потім" в морозилку. Такий підхід істотно знизить витрати, адже ціла тушка в будь-якому випадку обійдеться дешевше, ніж її частини, а у вас завжди в запасі буде куряче м'ясо.

Вирощуйте зелень

Літній сезон - відмінна можливість, щоб влаштувати у себе вдома маленький сад або город, навіть якщо ви живете в квартирі. Ніхто не заважає посадити кріп, петрушку, зелену цибулю і навіть помідори в маленьких горщиках. Коли урожай дозріє, у вас не буде необхідності переплачувати за ці товари в магазині.

Воскрешайте страви

Багатьом продуктам можна подарувати "друге життя", виконавши кілька простих дій на кухні. Це не означає, що потрібно харчуватися зіпсованою їжею, але іноді викидати її - не найрозумніший варіант. Раніше ми на прикладі говорили про те, як реанімувати зелений салат і куди подіти засохлий хліб. У добірці є рекомендації і про інші продукти.

Практикуйте вегетаріанство

М'ясо і риба - не найнеобхідніші людині продукти, без них цілком можна обійтися, якщо правильно замінювати. Ідеальний сценарій - відмовитися і від "молочки", але до цього готові далеко не всі. У рослинній їжі є ті ж самі компоненти, але і в продуктах тваринного походження, але ціна "дарів природи" набагато нижче.

Вас також можуть зацікавити новини: