Загибель продуктів - неприємна проблема, з якою кожен з нас стикається постійно. Причини можуть бути різні, а рішення одне - спробувати реанімувати їжу і дати їй друге життя. УНІАН розповість, чому не можна викидати лушпиння цибулі і чим цінна бананова шкірка.
Раніше ми говорили про те, які вони - терміни зберігання продуктів в холодильнику.
Пропадає їжа з холодильника - що робити
Перш, ніж намагатися реанімувати продукти, постарайтеся тверезо оцінити їх стан. Якщо на них утворилася цвіль, мох або гниль, значить, без жалю відправляйте їжу в утиль. У всіх інших випадках цілком реально дати продуктам друге життя.
Овочі та фрукти
Якщо ви виявили, що яблука потемніли і почали гнити, обріжте всі проблемні ділянки і зробіть пюре - його потім можна додавати в вівсянку або тісто. Те ж саме стосується і інших ситуацій:
- зморщилися огірки, яблука, помідори або морква - занурте в холодну підсолену воду на 2-3 години;
- підсохли цитрусові - наріжте часточками і покладіть в морозилку, потім використовуйте в напоях;
- в'януть морква, редис і селера - покладіть їх в холодну воду з часточками картоплі на 2-3 години.
- кріп, петрушка, кінза "втомилися" - залиште їх на 1 годину в склянці з холодною водою і лимонним соком;
- листовий салат можна покласти в теплу воду на 1-2 години - він знову стане привабливим.
Корисний лайфхак: якщо зелень зів'яла настільки, що реанімувати її не виходить, рекомендуємо зробити "намазку" для бутербродів. Для цього подрібніть зелень, змішайте її з вершковим маслом і додайте спеції. Потім поверніть "ковбаскою" в харчову плівку і покладіть в морозильну камеру. Таку заготовку можна використовувати для смаження, випічки або сніданків.
Молочні продукти, хліб і випічка
Пам'ятайте про те, що цвіль на сирі може бути благородною тільки в одному випадку - вона була задумана спочатку. Біла кірка на твердому сирі вітчизняного виробництва - гарантія швидкого псування продукту. І тут є три варіанти розвитку подій:
- обріжте всі непривабливі частини сиру і використовуйте його в якості добавки під час приготування страв - аромат буде незабутнім;
- покладіть шматочок сиру в тепле молоко на 1-2 години - він стане м'якше;
- натріть сир на тертці і приберіть в пакет, а пізніше використовуйте для пасти або посипання страв.
З іншими продуктами можна поступити наступним чином:
- хліб зачерствів - поставте друшляк на каструлю з киплячою водою, покладіть в нього булку і накрийте кришкою, але стежте, щоб вода не потрапляла на хліб;
- молоко прокисло - спечіть млинці або почистіть срібло.
До речі, в простроченому молоці також можна замаринувати м'ясо або зробити на його основі заправку для салату. Городники, в свою чергу, вважають, що скислий продукт - відмінне добриво для кімнатних рослин в пропорції 1 стакан молока на 2-3 літри води.
Додатково ми пропонуємо корисний список побутових лайфхаків, які виручать кожну господиню.