Поліпшити смак рису допоможуть деякі секрети - читайте на УНІАН / depositphotos.com

Далеко не всі вміють правильно варити рис, хоча гарніри з цих злаків популярні в багатьох сім'ях. Матеріал допоможе вам дізнатися, як поліпшити смак рису і навіщо при приготуванні потрібні два чайних пакетики.

Сама по собі каша без смаку. Додати смак рису допоможуть сіль (її додавати обов'язково, інакше отримаєте пісну страву, яка у кращому випадку буде застрявати в горлі), олію (наприкінці приготування) і спеції. 

Як покращити смак рису

  • Шафран надає рису медового запаху, гіркуватого і пряного смаку та золотистого кольору. Спеція дуже насичена і не переносить інші приправи. Поєднується з оливковою олією, квасолею, морською сіллю і морепродуктами. І вуаля - рис з повсякденного страви перетворюється в вишуканий гарнір родом з сонячної Іспанії!
  • Базилік наситить рис терпким запахом лимона і кориці. Деякі види трав пахнуть лавровим листом або чаєм. Можна додавати у поєднанні з оливковою олією, горіхами, перцем і сиром пармезан.
  • Трав'яне масло. Зійде як легкий соус до рису. Щоб його приготувати, додайте в олію (за смаком) розмарин, чебрець, цедру лимона - і нагрійте це все в мікрохвильовці. 
  • Гвоздика. З цією спецією будьте дуже обережні, оскільки гвоздика володіє пекучим смаком і сильно пахне. Щоб не зіпсувати страву, намагайтеся залишати капелюшки, а черешки видаляти. Якщо хочете отримати тонкий запах, то додавати приправу варто ще на етапі варіння рису, в інших випадках - по завершенню. 
  • Каррі підійде для рецептів східної кухні. Це дуже гостра суміш різних спецій, в тому числі з слабо-пекучої і гіркуватої куркуми. Знайти її на полицях набагато легше, ніж шафран, та й ціна не кусається. Куркума дуже корисна: очищає кров і нормалізує роботу печінки. 
  • Імбир сам по собі солодкий, але у поєднанні з іншими спеціями насичує їх запах. У сухому вигляді його можна додавати в соуси - під час варіння рису.
  • Кінза і петрушка. Цю приправу краще додавати в уже готовий відварений рис. Петрушка наситить рис приємним "літнім" ароматом - готової молодої картоплі зі сметаною і стиглих огірків. Кінза виводить з організму шлаки і токсини, допомагає роботі всього шлунково-кишкового тракту. Сприяє переварюванню їжі.
  • Фенхель володіє солодко-гострим смаком і пряним ароматом. У рис сміливо додавайте зелень фенхелю в кашу, але наприкінці готування.
  • Чорний перець. Універсальна спеція на полиці кожної турботливої господині. До рису чорний перець (в будь-якому вигляді) підійде. Приправа сховає ваші кулінарні помилки - особливо, якщо страва вийшла злегка сухою (або навпаки "тістоподібною"). Добре поєднується з іншими видами перцю. Найкраще молоти перець вручну - тоді отримаєте найбільш насичений запах (у варіанті меленого магазинного - весь запах "залишається в упаковці"). 
  • Часник. Придатний майже для всіх видів страв, а рис - не виняток. Часникову гостроту пом'якшить поєднання цедри лимона, бадьяна та інших прянощів. Хороший вибір для східного плову.
  • Барбарис. У страві може "показати себе" солодкуватим або солонуватим в залежності від інших інгредієнтів. Добре поєднується з імбиром і куркумою. Листя барбарису за смаком нагадують щавель. А ось ягоди можуть бути чудовою прикрасою до вашого плову!

Спеції додавайте в кінці приготування, щоб смак рису був яскравим і насиченим. 

Відео дня

Шеф-кухарі радять додавати в рис під час варіння замість води бульйон (яловичий/курячий; для вегетаріанців - овочевий). Лайфхак для рису - перед варінням рис прожарити: тоді гарнір насититься ніжним запахом горіхів. 

Ще одна хитрість - рис і чайні пакетики.

Як варити рис з чайними пакетиками / depositphotos.com

Навіщо використовувати чайні пакетики при приготуванні рису

Чайні пакетики поліпшать смак рису, а в гарнірі з'явиться багато важливих мікроелементів (включаючи калій і фосфор). 

Як варити рис з чайними пакетиками? Покладіть два пакетика з чорним чаєм в глибоку миску і залийте їх 0,5 л окропу. Через кілька хвилин приберіть чайні мішечки, а просочену чаєм рідину використовуйте для варіння рису. 

Рис з чаєм 

Інший варіант використання чаю - цього разу зеленого, щоб просочити злаки антиоксидантами. Додайте в співвідношенні 50:50 заварку з зеленого чаю в заготовлену для рису чисту воду. 

Варіть крупу на повільному вогні, правильно розрахувавши пропорції чайного "бульйону" і рису, інакше страва вийде або сухою, або надмірно рідкою.

Вас також можуть зацікавити новини: