Як вибрати черешню / depositphotos.com

Черешневий сезон чекають з нетерпінням і діти, і дорослі. Ця ягода не тільки смачна, але ще й дуже корисна - але тільки свіжа та вирощена без "хімії". Як правильно вибрати черешню при покупці, на що звернути увагу, чи потрібно її куштувати і від якої ягоди краще відмовитися - розповідаємо в матеріалі.

Яка найсмачніша черешня

Найсмачніша черешня - свіжа і натуральна. Щоб вибрати таку, потрібно врахувати кілька моментів.

Як правильно вибрати черешню:

Відео дня
  • Подивіться на шкірку

Вона повинна блищати і бути без вад. Якщо є підгнилі ділянки, то ягоду швидше за все, зірвали давно, й вона не свіжа. Якщо шкірка тьмяна і м'яка - черешня переспіла і також була зірвана давно.

  • Понюхайте ягоду

Черешня повинна мати приємний аромат, без запаху гнилі або бродіння - якщо такий є, ягода почала псуватися.

  • Зверніть увагу на плодоніжки 

Добре, якщо черешня з "хвостиком" - чим він зеленіший, тим свіжіша ягода. Якщо "хвостик" засох - черешню зірвали давно.

Не дуже добре, якщо вся ягода без плодоніжок - тоді вона вже могла "набратися" мікробів у місці відриву.

  • Подивіться на улоговинку біля плодоніжки

Там, де плодоніжка прикріплюється до ягоди, є улоговинка - перевірте, чи немає там білястого нальоту. Такий наліт залишається, якщо ягоду відносно недавно обробляли отрутохімікатами. Якщо таку черешню покуштувати, то з'явиться неприємне пощипування у роті. Це точна ознака "хімії", й такою ягодою можна отруїтися.

Яка черешня краща - жовта чи червона

Черешня не лише смачна, але й дуже корисна:

  • містить багато вітаміну С - в 100 г ягоди близько 20% добової потреби;
  • зміцнює імунітет завдяки вмісту магнію, марганцю, заліза, міді, калію і кальцію;
  • містить багато калію, тому корисна при високому артеріальному тиску і підвищеному холестерині;
  • допомагає при анемії;
  • корисна для зору.

І до всього черешня не зашкодить фігурі - в 100 г всього 50-56 ккал.

Колір черешні може бути від білого до темно-вишневого - залежить від сорту.

 Вважається, що чим темніша ягода, тим вона більш корисна. У темних сортах міститься більше пігментів каротиноїдів і антиоксидантів флавоноїдів, які уповільнюють старіння і захищають від ракових захворювань, а антиоксиданти антоціани протистоять хворобам серця і ожирінню.

У той же час білі сорти черешні радять вживати діткам і дорослим, які схильні до алергії.

Яка найсолодша черешня? Солодкість ягоди теж залежить від сорту, але темні сорти найчастіше солодші білих - тут кожен вибирає, що йому більше подобається. Правда, куштувати черешню при покупці на ринку все ж не радять - ягоду попередньо потрібно помити. 

Раніше ми розповідали, звідки беруться черви в черешні та як від них позбутися.

Вас також можуть зацікавити новини: