Як використовувати яєчну шкаралупу в побуті / depositphotos.com

Яєчна шкаралупа - популярний народний засіб, який часто використовують городники і садівники в якості добрива для рослин. У шкаралупі висока концентрація карбонату кальцію і велика кількість калію, магнію, кремнію, фосфору та інших корисних речовин. УНІАН розповість, як правильно вносити в грунт яєчну шкаралупу.

Раніше ми говорили про те, чим краще удобрювати полуницю влітку і навесні.

Як правильно зробити добриво з яєчної шкаралупи

Підживлення яєчною шкаралупою потрібне наступним культурам:

Відео дня
  • пасльоновим: картоплі, помідорам, перцю, баклажанам; 
  • капустяним: брокколі, кольрабі, білокачанній і цвітній капусті;
  • бобовим: квасолі, горошку;
  • гарбузовим: огіркам, цукіні, патисонам, гарбузам;
  • коренеплодам: моркві, редису, буряку;
  • цибулевим і зелені: салатам, цибулі, кропу.

Яєчна шкаралупа перегниває в грунті і віддає корисні речовини рослинам поступово і довго. Для того, щоб використовувати її в якості добрива, подрібніть її і розсипте щільним шаром по грядках, а потім, перекопуючи, закрийте в грунт.

Пам'ятайте: чим дрібніше помол шкаралупи - тим швидше вона почне приносити користь.

Яєчна шкаралупа від шкідників

Додатково такий народний засіб допомагає позбутися від "капустянки", "чорної ніжки", слимаків або равликів - докучливих садових шкідників. Ефективний засіб готується просто: потрібно подрібнити шкаралупу, перемішати її з рослинним маслом і прикопати в міжряддях.

До речі, шкаралупа від яєць так само ефективна проти колорадських жуків - достатньо лише обсипати рослини, постраждалі від шкідників, борошном з шкаралупи. Через кілька днів непрохані гості впадуть замертво.

Чи можна мульчувати яєчною шкаралупою

Третій варіант догляду за городом - використовувати шкаралупу в якості мульчі. Особливо ефективна вона для ягідних чагарників. Для того, щоб ефективність була високою, не обов'язково подрібнювати шкаралупу в борошно - розламайте на кілька шматочків.

Така мульча не буде довго перегнивати, захистить грунт від пересихання, рослини - від шкідників, а город від бур'янів.

Яєчна шкаралупа як добриво для кімнатних квітів

З яєчної шкаралупи можна приготувати відмінний настій - він допоможе прискорити зростання кімнатних квітів і зміцнити їх стебла. 

Вам потрібно взяти шкаралупу сирих яєць, ретельно її вимити, покласти в глибоку ємність (можна взяти банку) залити водою, закрити кришкою і настоювати 4-5 днів, не забуваючи раз на добу збовтувати вміст. В кінці ви побачите, що на поверхні з'явилася піна, а сам настій має злегка неприємний запах. Так і повинно бути - інтенсивність запаху залежить від того, наскільки добре були вимиті яйця.

Розведіть настій з теплою водою в пропорції 1:1 і поливайте кімнатні рослини.

Використання яєчної шкаралупи для розсади

Багато досвідчених городників додають в діжки з розсадою борошно з яєчної шкаралупи - туди, куди вже було висіяне насіння. Зверху потрібно присипати грунтом і чекати - кальцій в складі шкаралупи активізує проростання насіння і допоможе майбутнім рослинам бути більш міцними. Деякі умільці навіть примудряються використовувати половинки яєчної шкаралупи замість контейнерів для розсади.

Вас також можуть зацікавити новини: