Як прати речі вручну правильно / depositphotos.com

Прання одягу в пральній машині - розкіш, яка в умовах воєнного часу стала недоступна для багатьох жителів України. Тепер, якщо і виходить випрати речі, то тільки вручну. УНІАН розповість, як правильно прати дуже брудний одяг без машинки-автомат.

Раніше ми говорили про те, що не можна прати в машинці автомат.

Як випрати річ в тазику - 5 порад

По-перше, навіть якщо у вас все-таки є машинка, деякий одяг в ній краще не прати, щоб не зіпсувати. По-друге, ручне прання - набагато більш надійний варіант, яким користувалися споконвіку.

Відео дня

Для того, щоб процес прання був ефективним, прислухайтеся до наступних рекомендацій.

Використовуйте тази і дошки

Незмінний атрибут будь-якої ручного прання - це пластиковий або емальований таз, а краще - два. В одному ви будете замочувати одяг, а в другому прати його. Другий "помічник" в боротьбі за чисті речі - металева дошка. З нею набагато швидше частинки бруду "відстають" від тканини, до того ж, помітно знижується навантаження на руки.

Не нехтуйте замочуванням

Навіть якщо у вас зовсім мало часу, все одно залиште речі відмокати. Налийте в таз теплу воду, викладіть туди одяг, додайте трохи мила або порошку і залиште на 10 хвилин. Якщо починати прання відразу, без замочування, то деякі плями можуть взагалі не відіпратися.

Якщо ви бачите самотні плями на одязі, можна намилити їх господарським милом і залишити на 5-10 хвилин. Після цього процес прання піде набагато легше.

Регулюйте температуру

Більшість одягу господині перуть вручну при температурі 30-40 °С. Пам'ятайте про те, що чим ніжніша і делікатніша тканина, з якої зроблені речі, тим прохолоднішою повинна бути вода. Руки при цьому не повинні перебувати ні в окропі, ні в крижаній воді.

Важливий нюанс: якщо вам потрібно підвищити температуру води, додавайте гарячу воду в холодну, а не навпаки. Різкий перепад температури може спровокувати псування тканини або опік шкіри.

Розчиняйте миючий засіб

В процесі прання можна використовувати будь-які доступні миючі: господарське або запашне мило, порошок звичайний або рідкий - все, що у вас є. Наливаючи в таз теплу воду, відразу розчиняйте в ній миючий засіб, щоб не залишилося крихт. В іншому випадку ви отримаєте плями від порошку і розводи на своєму одязі.

Лайфхак: використовувати два тази потрібно, якщо ви перете дуже брудні речі. Якщо ж це звичайний повсякденний одяг або нижня білизна, то міняти воду не обов'язково - періть там же, де замочували.

Сортуйте речі перед пранням

Пам'ятайте про те, що білий і кольоровий одяг прати разом не можна. Для того, щоб не брати кілька тазів і не витрачати порошок, можете спочатку випрати світлі речі, а потім в тій же ємності, чорні. Головне - пам'ятати про те, що одяг темних відтінків повинен очищатися в останню чергу, інакше злиняє.

Вас також можуть зацікавити новини: