Як прати речі в машинці / depositphotos.com

Багато людей перуть речі неправильно, саме тому в підсумку отримують зіпсований одяг - злинялий або з катишкамі. УНІАН з'ясував, які речі не можна прати разом і яких правил потрібно дотримуватися, щоб не довелося нести цінні елементи гардероба на смітник.

Раніше ми розповідали, як відіпрати різні види плям.

Що категорично не можна прати в пральній машині

Існує перелік речей, які втратять свій зовнішній вигляд і функціональність, якщо ви задумаєте покласти їх в машинку:

Відео дня

Кепки і бейсболки

Каркас, на якому тримається козирок, тільки на вигляд здається стійким. Насправді, під тиском барабана в машинці він може деформуватися або зламатися. Уникнути цього можна, якщо прати такі головні убори тільки вручну і не віджимати, а почекати, поки вода стече сама.

Ортопедичні подушки і матраци

Швидше за все, активний режим в пральній машинці роздрібнить ортопедичну піну на дрібні шматочки. Ще швидше це трапиться, якщо ви забудете відключити віджимання. Для того, щоб цього не сталося, читайте етикетку - деякі подібні вироби взагалі прати не можна, а інші - тільки руками або в хімчистці.

Одяг та взуття з натуральної шкіри

Справжня шкіра не терпить впливу машинки - можуть з'явитися заломи або мильні розводи. Шкіряне взуття, найчастіше, скріплене клеєм, який втратить свої властивості, а черевики розваляться. Прати шкіряне взуття та одяг краще вручну або віддавати в хімчистку.

Купальники і плавки

Кісточки і лямки можуть вискочити, якщо їх прокрутити в барабані пральної машини. Сама тканина теж зіпсується - з'являться тріщини або зникне насичений колір. Очищати подібні вироби потрібно тільки теплою водою і руками.

Речі з шерстю домашніх тварин

Власники котів і собак знають, як важко відіпрати одяг з дрібними ворсинками. У пральній машині вони ще щільніше будуть в'їдатися в структуру тканини, більш того, сама шерсть засмітить фільтри водяних насосів машинки. Перед тим, як класти такий одяг в пралку, очистіть її від вовни. 

Вироби з дрібною фурнітурою, блискітками або стразами

Речі, на яких присутні дрібні декоративні елементи, можуть відірватися і позбавити вас унікального предмета гардероба. Вони ж потрапляють у водяні фільтри, а пралка швидко ламається через це. Те ж саме стосується і вишивки - агресивний режим прання розпустить нитки і зіпсує малюнок. Найкращим варіантом прання такого одягу буде ручний метод.

Додатково дотримуйтесь простих рекомендацій, які допоможуть вам уберегти свої речі.

Вас також можуть зацікавити новини: