Як заготовити зелень на зиму / depositphotos.com

Поряд з класичними видами консервації, багато господині влітку заготовляють зелень - такий підхід дозволяє взимку подавати до столу свіжу петрушку або кріп. Є і другий варіант - засушити траву, щоб використовувати її під час приготування страв. УНІАН розповість, як правильно сушити кріп, щоб він залишився зеленим і що робити з рештою зелені.

Раніше ми говорили про те, як готується овочева заправка на зиму.

Рецепт заготовки зелені на зиму - варіанти

Кожна господиня вирішує для себе самостійно, який вид заготовок її приваблює найбільше. Найбільш поширеними вважаються наступні:

Відео дня
  • сушіння - в пучках вивісити на повітрі або розкласти на газеті, зберігати в закритих контейнерах;
  • заморозка - вимити, порційно нарізати, зберігати в морозилці в пакетах;
  • маринування - нарізати, викласти в банку, залити оцтом, зберігати в холодильнику;
  • засолювання - вимити, нарізати, викласти в банку, засипати сіллю, зберігати в холодильнику;
  • замороження в олії - вимити, подрібнити (можна в блендері), розтерти разом з рослинним або вершковим маслом, зберігати в банку в холодильнику.

Якщо у вас після процесу заготовок залишається зайва зелень, ви можете на ній посмажити м'ясо, рибу або інші продукти.

Як правильно мити і сушити зелень - поради

Як сушити зелень в сушарці / depositphotos.com

Більшість господинь сушить зелень двома способами - надворі і у духовці. На відкритому повітрі можна сушити шавлію, кріп, петрушку, базилік і чебрець. Вам знадобиться мотузка або нитка і пергамент. Головне правило - сушити зелень в суху і ясну погоду.

Переберіть трави, зв'яжіть їх в пучки і підвісьте на нитку. В якості альтернативи можна викласти пучки на пергамент. Якщо вибираєте другий варіант, то іноді перевертайте зелень, щоб вона не загнила. В середньому, процес сушіння займає від 6 годин до 5 днів.

Для того, щоб зрозуміти, як сушити зелень в духовці, вам необхідно запастися:

  • деком;
  • пергаментним папером.

Можна сушити зелень в духовці або спеціальній сушарці. Робиться це просто: візьміть трави, вимийте, висушіть їх дрібно наріжте. Потім викладіть шаром на чистому сухому деко, накрийте папером і сушіть 3-4 години при температурі 40-50ºС.

Зберігати суху зелень потрібно в темному і сухому місці, краще - в скляних або жерстяних банках. Зелень буде залишатися ароматною протягом 6-12 місяців.

Що можна заморозити із зелені і як - варіанти

Вибираючи такий спосіб заготовок на зиму, у вас також є вибір - суха або мокра заморозка.

Метод сухої заморозки підходить для будь-якої зелені. Вам потрібно її перебрати, вимити, висушити і нарізати (допустимо залишити цілком). Скласти в контейнер або загорнути в плівку (фольгу), потім - в пакет і залишити в морозилці. 

Мокра заморозка - це ситуація, коли господині подрібнюють зелень, розкладають її по формах для льоду, заливають водою і ставлять в морозилку. Потім такі кубики можна кидати прямо в перші страви під час приготування. Така консервована зелень зберігається 6-12 місяців при температурі –15-20ºС.

Багато господинь вважають, що краще заморозити зелень в олії - подрібнити, змішати з вершковим маслом, загорнути в плівку "ковбаскою" і прибрати в морозилку. Таким чином можна приготувати собі смачну закуску для бутербродів.

Як правильно засолити петрушку і іншу зелень

Як засолити кінзу на зиму і іншу зелень / depositphotos.com

Ще один варіант зберігання зелені - засолювання. Гаряче засолювання підходить тільки для морквяного і бурякового бадилля, петрушки і кропу, а також стрілок часнику і цибулі.

Вимийте зелень, обсушіть, дрібно наріжте і викладіть в каструлю. Посоліть, влийте воду і доведіть до кипіння, потім проваріть протягом 5 хвилин. Потім розлийте по стерилізованим банкам і закатайте.

Метод сухого засолу полягає в простоті технології - вам потрібна лише зелень і сіль. Вимийте трави, обсушіть, дрібно наріжте, складіть в ємність і засипте сіллю. Вам знадобиться приблизно 250 гр солі на 1 кг зелені. Потім залиште цю заготовку на 2 доби в темному місці, викладіть зелень в банку і приберіть в холодильник.

Маринована зелень на зиму - рецепт

  • зелень петрушки, кропу і селери
  • вода - 1 л
  • сіль кухонна - 30-40 гр
  • оцтова есенція 20% - 20 мл
  • часник - за бажанням

Зелень вимити, висушити, подрібнити, викласти в стерилізовані банки. Додати часник, пропущений через прес. Приготувати маринад з оцту і солі (закип'ятити інгредієнти) і залити їм зелень. Закрити кришкою і остудити, потім прибрати в льох.

Вас также могут заинтересовать новости: