Хочете менше платити за воду - економте правильно / фото pixabay.com

Після серйозного підвищення тарифів економія води в побуті стала головним болем величезної кількості сімей. Але є один дуже важливий нюанс - фактично немає сенсу економити, якщо у вас у квартирі не встановлений робочий лічильник (опломбований і повірений).

Якщо приладу для обліку немає, то вважайте, що ваша сім'я може платити і за тих сусідів, які дуже люблять похлюпатися кожен день у повній ванні, і за тих, у кого протікають крани, і вода зі зливного бачка унітаза постійно тече рікою.

УНІАН з'ясував у "Київводоканалі" головні нюанси, які варто знати щодо оплати рахунків за холодну воду.

Відео дня

Як нараховується плата за холодну воду

Якщо є загальнобудинковий лічильник, то розрахунок йде по ньому. Від тієї кількості кубів, яку він нарахував, спочатку віднімають воду, спожиту тими, у кого є лічильники, і хто передав показники, а решту обсягу розподіляють між мешканцями, у яких немає лічильників, або людьми, які не передали показники (відповідно до кількості прописаних).

Якщо немає загальнобудинкового лічильника, то нарахування роблять за нормами. Норми для гуртожитку на одну прописану людину - 4,1 куб. м, а у звичайних будинках - 5,78 куб. м.

Скільки коштує один куб води за лічильником і за нормою

Тариф на холодну воду зараз 30,384 грн, а на водовідведення - 14,22 грн, і щоб розрахувати вартість холодної води, ці тарифи множать на кількість нарахованих кубів. Наприклад, за червень місяць вам нарахували за холодну воду 4,94 куб. м - цю кількість кубів потрібно помножити на тариф 30,384 грн. Відведення нараховано, наприклад, 2,61 куб. м - цю цифру необхідно помножити на тариф 14,22 грн.

Як правильно платити за воду за лічильником

Якщо є квартирний лічильник, тоді нарахування роблять по ньому, але для цього кожен місяць потрібно вчасно передавати показники - їх приймають з 5 числа до останнього дня місяця. Це можна зробити, зателефонувавши у кол-центр "Київводоканалу", або через сайт компанії, а також за допомогою ботів у месенджерах Viber і Telegram.

Чи можна не платити за воду за лічильником в Україні - це варто знати

Якщо у вас є опломбований і повірений лічильник, то ви можете не платити за воду по ньому. Не будете вчасно подавати показники - водоканал нарахує вам свої цифри.

Але переживати з цього приводу особливо не варто - завжди можна зробити перерахунок споживання. Головне - не влазьте у борги, оскільки можна "догратися" до суду.

Як можна економити воду вдома

Платити за воду менше можна, впровадивши у життя кілька дуже простих нововведень.

Що варто робити, щоб споживати менше води:

  • полагодьте сантехнічні прилади, з яких капає вода;
  • зверніть увагу на унітаз - якщо з бачка постійно тече - втрата води за добу може бути величезна, і краще відразу ж викликати сантехніка;
  • можна встановити сенсорні насадки на крани, щоб вода текла лише тоді, коли під краном щось є;
  • на кран також можна встановити спеціальну насадку, яка насичує воду киснем, напір при цьому здається таким же, але води використовується відчутно менше;
  • дуже багато води витрачається на миття посуду, щоб заощадити, можна купити посудомийку.

Раніше УНІАН писав, як можна перевірити воду в домашніх умовах, щоб не труїтися.

Вас також можуть зацікавити новини: