Народні прикмети і звичаї сьогодні / фото ua.depositphotos.com

Православна церква в цей день вшановує пам'ять сорока воїнів-християн, які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа. Цей день отримав назву Сорок Святих Мучеників. Під час нападу язичників на місто Севастія воїни відмовилися приносити жертву язичницьким богам, за що їх заточили в крижане озеро. На березі стояла лазня, де їм пропонувалося зігрітися, якщо вони захочуть відректися від Христа. Вранці один з воїнів, не витримавши мук, побіг в лазню, але переступивши її поріг відразу помер. На наступний день тіла сорока замерзлих мучеників були спалені, а їх останки кинуті в річку.

На Сороки селяни зустрічали весну піснями і зазивалками. Цей день вважали справжнім початком весни, оскільки після весняного рівнодення дні ставали довше, ніж ночі. Також в цей день поминали покійних: відвідували кладовище, згадували покійних за трапезою і в церкві. Сорока мученикам молилися за рідних, які були далеко від дому, щоб вони благополучно повернулися додому.

З вівсяного або житнього борошна пекли фігурки жайворонків і печива у формі горіхів. У наступні дні на вулицю кидали по одному горішку і говорили: "Мороз, Червоний ніс! Ось тобі хліб і овес! А тепер іди якнайдалі!". Цей ритуал повинен був відлякати заморозки. А булочки у формі жайворонкам давали дітям і хрещеникам.

Відео дня

Погодні прикмети 22 березня

  • Відлига сьогодні віщує хороший урожай зерна.
  • Якщо на Сороки тепло, то наступні сорок днів будуть теплими, а якщо холодно - холодними.

  • Ластівки і жайворонки прилетіли з півдня - до хорошого врожаю.

  • Теплий вітер сьогодні віщує дощове літо.

  • Якщо у зайців шубка досі біла - значить, попереду ще будуть снігопади.

Вам також може бути цікаво: