День Святого Миколая / фото ukr.media

Щорічно православний і католицький світ вшановують пам'ять Святого Миколая. Як правило - 19 або 6 грудня. Дітям цього дня прийнято класти під подушку солодкі подарунки, а для дорослих День Святого Миколая - це хороша можливість задуматися про благородні цінності, про які покликане нагадати свято. Але є у цей день і чимало дій, здійснювати які не рекомендується. Які саме - з'ясовував УНІАН.

Хто такий Святий Миколай

Миколай, або звичніше - Святий Миколай - це римський священник. Його називають також Миколаєм Чудотворцем або Миколаєм Угодником. Доказів його життя збереглося мало. Але відомо, що народився він між 270 і 286 роками у грецькому місті-колонії Лікія. Вважається, що відразу після народження Микола був хрещений, оскільки його батьки - глибоко віруючі люди. Ймовірно, тому він вирішив присвятити своє життя релігії.

Тривалий час він був єпископом у стародавньому місті Мира (Лікія). Згідно з переказами, Миколай був присутній на першому Вселенському Соборі в 325 році, який проходив в Нікеї. Під час нього він нібито вдарив по щоці свого опонента, за що був заарештований, а пізніше - виправданий. Помер у 342 році і дату його смерті - 6 грудня (за Григоріанським календарем) прийнято вважати Днем Святого Миколая. Церкви, які використовують Юліанський календар, відповідно, День Святого Миколая святкують 19 грудня.

Хто такий Святий Миколай / фото: "Телеграф"

Крім дітей, прийнято вважати, що Миколай Чудотворець також опікується мандрівниками, пекарями та моряками. На честь Святого Миколая, за однією з версій, навіть названо місто на півдні України - Миколаїв.

Як святкують цей день за кордоном

У різних країнах існують свої традиції відзначати День Святого Миколая. Власне, і назва цього свята, а також святий, пам'ять якого згадують у ці передсвяткові дні, можуть відрізнятися.

У Польщі, наприклад, пам'ять Святого Миколая шанують 6 грудня, а називають його Миколайки. Прийнято вважати, що святий подорожує на санях по світу, а в ніч на 6-те число приносить дітям подарунки в спеціально заготовлені шкарпетки або панчохи.

У Німеччині Святий Миколай - це Святий Ніколаус, і він також дуже шанований дітьми. А в Нідерландах 6 грудня чекають з подарунками не Миколая, а Сінтера Клааса, який більше нагадує традиційного Діда Мороза. За переказами, він розвозить подарунки на білому коні, а щоб їх отримати дитині потрібно справно себе вести протягом усього року. Франція в грудні святкує прихід П'єра Ноеля і певної дати цього дня немає. Відзначати прийнято з 19 грудня до першого дня Нового року.

Ілюстрація REUTERS

Американці традиційно вірять у Санта-Клауса, і чекають його не 6 або 19 грудня, а 25-го - на день Католицького Різдва.

День Святого Миколая в Україні

19 грудня для українців - нехай і не вихідний, але дуже бажаний і очікуваний день. Як згадувалося вище, діти його чекають перш за все - заради подарунків під подушкою. Втім, приємні сюрпризи вранці 19 грудня вже заведено готувати не лише дітворі, а й дорослим. У церквах у цей день проходять благодійні заходи, а в початкових школах діти нерідко пишуть листи Святому Миколаю.

День Святого Миколая в Україні / фото УНІАН

Багаторічною традицією стало відкриття головних міських ялинок саме на День Святого Миколая, якої дотримуються у багатьох містах України. Навіть головна ялинка країни - на Софійській площі Києва - в 2019 році, як і в попередні, офіційно засяє вогнями саме 19 грудня.

Незважаючи на те, що 19 грудня - найчастіше робочий день, це не заважає жителям великих міст України ввечері виходити на центральні площі і пзанурюватися у передсвяткову атмосферу. Негласно заведено вважати, що саме з 19 числа стартує передноворічний святковий цикл.

День Святого Миколая: що не можна робити, заборони

Вже традиційно вважається, що зустрічати День Святого Миколая не можна з негативними думками - під заборону повинні потрапити нецензурна лексика, лихослів'я тощо - як і у більшість церковних свят. Також 19 грудня не рекомендується брати в борг гроші або ж залишатися в боржниках до цього дня. Окрему увагу слід приділити чистоті в оселі, а також відмовитися від застосування ножиць. Це поширюється і на стрижку.

День Святого Миколая: що не можна робити / Фото УНІАН

Важку і важливу роботу, якщо вона не є терміновою, рекомендують залишити на інший день.

Тим, хто постує, не слід забувати, що 19 грудня діє Великий різдвяний піст. Отже, потрібно подбати про правильний варіант харчування.

А рекомендують на День Святого Миколая, передусім - сходити до церкви. Там потрібно помолитися святому, попросивши у нього щастя, благословення чи успіху для своїх близьких. І, звичайно ж, рано вранці 19 грудня (або пізно ввечері 18-го) важливо не забути про подарунки для самих маленьких (і не тільки) членів сім'ї.

Молитва Святому Миколаю

Як діти реагують на подарунки від Святого Миколая