Ілюстрація REUTERS

25 грудня та наступні кілька днів парафіяни Католицької церкви традиційно святкують народження Сина Божого Ісуса Христа – Різдво Христове в Україні.

Читайте такожХанука - історія свята, традиції і привітання

Напередодні свята католики проводять ніч, молячись, у храмах, а вже вранці родинами готуються до зустрічі Віфлеємської зірки.

Відео дня

Католицьке Різдво 2019 року припадає на будні – у середу. В Україні цей день нещодавно зробили державним вихідним. Тому спокійно можна підготуватися до свята. Водночас 2020 року уряд не анонсує якихось суттєвих змін у відзначенні свята на рівні держави.

Католицьке Різдво: історія й традиції свята

Відмінностей католицького Різдва від православних немає. Святом парафіяни вшановують народження Ісуса, який, за Біблією, «мав забрати всіх гріхи людства».

Народився Ісус в ізраїльському місті Віфлеємі у час правління жорстокого царя Ірода. У той час верховний очільник країни намовив свою охорону оглядати кожного новонародженого, аби не допустити появи Месії, що здатен посісти трон. З цієї причини майже всіх малюків тієї ночі було вбито, крім Ісуса. Маленького Сина Божого вдалось врятувати, переховуючи вагітну Марію у хліві.

Ілюстрація REUTERS

Коли ж Ісус народився, на небі зійшла зірка. Відтоді її означають як передвісника появи на світ Месії.  

Як відомо, християни вшановують кожен життєвий етап Ісуса Христа – його народження, становлення як Месії й філософські мандри, смерть і Воскресіння з мертвих.

Католицьке Різдво заведено відзначати вечірньою молитвою у храмі. У святвечір – 24 грудня – священники римо-католицької церкви продовжують причащати парафіян й освячувати дітей.

Святковий стіл на Різдво обов’язково повинен бути скромним: без надмірної жирної їжі, алкоголю тощо. Старші люди завжди готують кутю за довільним рецептом, узвар й вареники або охолоджену рибу.

Колядки є зазвичай традиційним привітанням на Католицьке Різдво. Господарям дому, що пригощає, бажають достатку, миру й злагоди. Крім того, з 25 грудня можна готуватися до зимового циклу релігійних свят.

Подарунки на Католицьке Різдво не обов’язково повинні бути коштовними. Згодяться навіть приготовані вами страви, священні образи чи інші речі з мотивами народження Христа.