Стрітення-2020: історія та традиції / фото з відкритих джерел

Стрітення Господнє - свято, яке 15 лютого відзначатимуть християни. Пов'язане воно з принесенням до Єрусалимського храму дитя Ісуса. Сталося це через 40 днів після Різдва. Стрітення відносять до двунадесятих свят. Чим саме воно особливе і як відзначається - читайте в нашому матеріалі.

Стрітення Господнє: історія свята

Стрітення (іншими словами - зустріч), як вже згадувалося, відбулося в храмі Єрусалима. Там маленького Ісуса зустрів старець Симеон для виконання обряду посвячення. Марія, яка разом з Йосифом принесла Ісуса, віддала як жертвопринесення горлиць. Це було ознакою бідності сім'ї, оскільки багаті повинні були приносити ягнят.

Стрітення Господнє / фото з відкритих джерел

Взявши Ісуса на руки, Симеон вимовив слова, які згодом стали молитвою. Вона отримала назву "Пісня Симеона". Симеона після цього стали вважати одним зі свідків Божественного походження дитини.

Духовне значення свята

Стрітення має в якості головного посилу - початок Нового світу, епоху зіткнення Старого і Нового Завітів. Православний світ святкує цей день 15 лютого, католики - на 13 днів раніше, 2-го. Стрітення в православному світі має більше значення, ніж в католицькому. Втім, католики в цей день проводять обряди благословення свічок і процесії зі свічками.

Що радять зробити на Стрітення

Кожна людина, яка вірить в Бога, намагається в цей день відвідати церкву для молитви за Ісуса. У храмах у цей день традиційно проводять святкові богослужіння.

Стрітення - історія свята / фото з відкритих джерел

З церкви потрібно взяти освячену свічку і воду, залишити їх вдома для захисту від негод. Багато хто в цей день влаштовують святкові обіди, кличуть на них членів сім'ї для спільної молитви. Хтось намагається на Стрітення допомогти ближнім, втім, робити це слід не раз на рік, а щодня.

На Стрітення радять прощати образи та виявляти до оточуючих максимальну увагу, розуміння і тепло.

Стрітення-2020: що не можна робити

Заборони в цей день схожі з іншими релігійними святами. Так, на Стрітення вкрай не радять виконувати важку фізичну працю, лихословити, сваритися. Вважається, що це може спричинити негативні наслідки в майбутньому.

Під табу на Стрітення також далека дорога, прибирання в будинку, гроші на кухонних столах тощо.

Відео: народні прикмети на Стрітення