Година землі в 2020 році пройде 28 березня / фото Depositphotos

Сьогодні в Україні і в усьому світі відзначатимуть Міжнародну годину Землі. Ця масштабна акція спрямована на підтримку екології та збереження біологічного різноманіття нашої планети.

Година Землі 2020 в Україні припадає на суботу, 28 березня. УНІАН розповість, у чому полягає суть даної акції.

Що таке Година Землі

Година Землі – це щорічна міжнародна акція, яка була започаткована у 2007 році Всесвітнім фондом природи WWF в Австралії з метою привернути увагу до проблеми зміни клімату.

Відео дня

Захід проводиться в останню чи передостанню суботу березня, і закликає всіх жителів планети вимкнути світло на одну годину, виявивши таким чином небайдужість до екологічних проблем.

Читайте такожСередньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі (відео)

У першій акції в 2007 році взяли участь понад 2 мільйони жителів Сіднея і 2100 компаній. Вони одночасно вимкнули світло на одну годину. Вже у 2008 році акція отримала світову підтримку, а в 2009 році стала наймасовішою в історії людства - за оцінками WWF, вона стосувалася більше мільярда жителів планети. Година Землі 2011 року об'єднала вже близько 2 мільярдів учасників у 135 країнах світу.

До акції приєднуються адміністрації міст і уряду різних країн. В Годину Землі гасне навіть підсвічування відомих світових пам'яток, в тому числі Лондонське око, театр Сіднея, єгипетські піраміди, міст Голден Гейт в Сан-Франциско, Колізей в Римі та інші.

Година землі у 2020 році

Основна тема Години Землі 2020 - природа має значення.

Система життя планети дає нам все необхідне, відзначають у WWF. Природа - ліси, луки, степи, болота, річки і океани та все безцінне різноманіття життя - наші головні спільники в адаптації до зміни клімату.

Організатори цьогоріч пропонують не просто підтримати Годину Землі, але й обрати хоча б одну нову звичку, яка допоможе природі почати відновлюватися.

Година Землі 2020 - точний час

Година Землі в 2020 році відбудеться сьогодні, 28 березня. Годину Землі Україна почне відзначати о 20:30 за місцевим часом, акція триватиме одну годину – до 21:30.

Година Землі 2020 в Україні розпочнеться о 20:30 / фото Depositphotos

До речі, акція в усіх країнах триває з 20:30 до 21:30, але за місцевим часом. У цей час усіх закликають вимкнути світло в будинках і офісах.

Вважається, що в цей час людство використовує найбільшу кількість електрики. Також вечірній час було вибрано в надії, що коли ця акція стане глобальною, з космосу можна буде побачити, як вогні на вечірній стороні Землі згасають. Це повинно символізувати первозданну Землю до втручання людини.

Година Землі шкода

Міжнародна година Землі має мільйони прихильників по всьому світу. Водночас, є думка, що ця акція більше шкідлива, або навіть небезпечна.

Година землі з космосу покаже, як вогні на вечірній стороні Землі згасають / фото NASA

На думку критиків Години Землі, масове відключення, а потім включення світла споживачами створює сильний стрибок напруги, що призводить до додаткового зносу обладнання енергомереж і збільшенню споживання палива. Критики акції заявляють, що ці фактори в кінцевому підсумку приносять ще більше шкоди екології. Разом з тим, деякі професійні енергетики розвіюють ці побоювання, оскільки відключення лампочок і техніки навіть в сотнях тисяч квартир є для енергомережі ледь помітним коливанням.

Самі організатори наголошують, що акція не спрямована на економію електроенергії, і носить символічний характер. Вона покликана привернути увагу до необхідності утриматися від безвідповідального споживання, що, своєю чергою, має призвести до зменшення забруднення навколишнього середовища.