Коли Трійця у 2020 році – дата  / фото УНІАН

Трійця – одне із дванадцяти головних православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

День Святої Трійці також ще називають Зеленими святами або П’ятидесятницею.

Коли святкують Трійцю у 2020 році

Свято Трійці нерозривно пов’язане з Великоднем, а отже – не має сталої дати. Щорічно воно відзначається у неділю, на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Тому у православних християн це свято й має ще одну назву – П’ятидесятниця.

Відео дня

Читайте такожВихідні та свята в травні: скільки будемо відпочивати

Оскільки Великдень у 2020 році відзначається 19 квітня, то у Святої Трійці дата святкування припадає на неділю, 7 червня.

У католицькій церкві, на відміну від православної, святкування П’ятидесятниці і Трійці розділене. Так, у християн західного обряду день Святої Трійці відзначають наступної неділі за П’ятидесятницею. У 2020 році вони святкуватимуть Трійцю також 7 червня – це один із рідкісних випадків, коли збігаються дати свят у католиків та православних.

Трійця: що відомо про свято

Вперше відсвяткувати Трійцю вирішили апостоли, які були учнями Ісуса Христа. Цим святковим днем апостоли хотіли увічнити велику подію – зішестя на них та Діву Марію Святого Духа. Назва свята означає єдність Святого Духа, Бога-отця і Бога-сина.

Зелені свята  2020 – якого числа святкують / фото УНІАН

Відбулося це на п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього. За біблійними переказами, під час молитви в Сіонській світлиці на Матір Божу та апостолів зійшов Святий Дух у вигляді благодатного вогню. Після цього апостоли раптово навчилися зцілювати і пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб проповідувати вчення Христа для народів світу.

Традиції Зелених свят

На Трійцю християни прикрашають свої будинки гілками дерев і запашними травами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня відвідують святкову службу в церкві.

Читайте такожЩоб паска вдалася: коли потрібно пекти здобу на Великдень

У день Святої Трійці після служби прийнято відвідувати або запрошувати в гості близьких родичів і друзів, дарувати подарунки. Тому перед Зеленими святами господині проводять генеральне прибирання у будинку та на подвір’ї. Вони готують святкові частування, зокрема печуть хліб або коровай, аби порадувати своїх гостей найрізноманітнішими стравами.

Після святкового обіду зазвичай влаштовувалися народні гуляння.

Народні цілителі цього дня йдуть збирати трави. Вони вірять, що природа наділяє їх особливими чудодійними властивостями.