Сьогодні - Міжнародний день танго / фото commons.wikimedia.org

Яке свято 11 грудня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день гір, Міжнародний день танго, Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою.

Читайте такожСвята та вихідні в Україні 2021: календар на наступний рікВ Ізраїлі - Свято свічок, у Британії - День різдвяного светра, у США - День державності штату Індіана, День продавця, День кілець з локшини, у Швейцарії - Фестиваль «Ескаляд», в Індії - День духовних практик «Утпанна Екадаші», в Малайзії - День султана Селангора, в Буркіна-Фасо - День Республіки, на Мадагаскарі - День Четвертої республіки, на Філіппінах - День провінції Пампанга.

Пам'ятні дати 11 грудня, річниці та події

11 грудня 1946 року при ООН був організований ЮНІСЕФ - «надзвичайний фонд захисту дітей ООН». Він був заснований як тимчасова допоміжна організація для надання допомоги дітям, у тому числі постраждалим в результаті Другої світової війни. У 1953 році ООН зробила організацію постійною й розширила коло її діяльності, а Фонд отримав своє нинішнє найменування зі збереженням первісної абревіатури UNICEF. У 1965 році Дитячий фонд ООН отримав Нобелівську премію миру.

Відео дня
Цього дня в 1972 році екіпаж «Аполлона-17» став останнім, хто ступив на місячну поверхню з людей / фото NASA, Charles M. Duke Jr.

11 грудня 1972 року екіпаж «Аполлона-17« став останнім, хто ступив на місячну поверхню з людей. «Аполлон-17« був запущений 7 грудня 1972 року і повернувся на Землю 19 грудня. У команду космічного корабля увійшли командир Юджин Сернан, пілот командного модуля Роналд Еванс і пілот місячного модуля – перший учений-космонавт, геолог Харрісон Шміт. У той час, як Еванс здійснював витки навколо Місяця, Шміт і Сернан за час трьох вилазок, що тривали по 7,2, 7,6 і 7,3 години, зібрали рекордні 110 кг місячної породи. Екіпаж пройшов на місяцеході 34 км по долині Тельця, відкрив у кратері Шорті так званий «помаранчевий бруд», що являє собою помаранчеві кульки зі склоподібного матеріалу, і залишив на місячній поверхні комплекс найскладнішого обладнання. На сьогодні ця місія залишається останнім пілотованим польотом до місяця й останньою висадкою людей на її поверхню. Пластина, залишена на сходах нижньої щаблі Челленджера, говорить «Тут людина завершила своє перше дослідження Місяця, грудень 1972, н.е. Нехай дух мирту, з яким ми прибули, відіб'ється в життях усього людства». На пластині зображені дві земні півкулі і видима сторона місяця, а також підписи Сернана, Еванса, Шміта і президента Річарда Ніксона.

У 2000 році в США почалася регулярна експлуатація високошвидкісних поїздів «Acela Express».

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять мученика Іринарха Севастійського / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 11 грудня вшановує пам'ять мученика Іринарха Севастійського. Інші назви свята: «Іринархів день», «Степани зимові», «Птах сойка». 

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися, краще стримувати свої емоції і бути розсудливими. Постарайтеся не прибирати дім увечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю. А також не варто позичати нічого сусідам - можна віддати своє щастя. 

Прикмети на 11 грудня    

Читайте такожВихідні у грудні: як відпочивати українці цього місяцяЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- ворони літають по небу - бути швидкому снігопаду;

- ворони розсілися по землі – до відлиги, а якщо сидять зграями на нижніх гілках або в самій кроні дерев - бути негоді з вітром. 

11 грудня іменини 

Іменини у Василя, Григорія, Анни, Миколи та Андрія. 

Вас також можуть зацікавити інші новини: