Цього дня відзначається International Sex Day / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 21 серпня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день пам'яті і поминання жертв тероризму, International Sex Day та Міжнародний день без косметики і макіяжу.

У Марокко - День молоді, у США - День спумоні, День людей похилого віку, в Естонії - День історії залізниці, на Філіппінах - День Ніною Акіно, у Латвії - День ухвалення Конституційного закону.

Пам'ятні дати 21 серпня, річниці та події

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць

Відео дня

У 1560 році 13-річний данський хлопчик Тихо Браге вивчав юриспруденцію в університеті Копенгагена. Але цього дня відбулося передбачене повне сонячне затемнення, і цей факт так уразив підлітка, що після денних занять він ночами став вивчати зоряне небо й став найзнаменитішим астрономом свого часу.

У 1803 році австралійська газета «Sydney Gazette» вперше у світі дала докладний опис коали.

У 1825 році в Одесі було відкрито Музей старожитностей.

У 1841 році американський промисловець Джон Хемптон запатентував підйомні жалюзі.

У 1902 році був заснований «Кадилак», відділення концерну «Дженерал Моторс» з випуску легкових автомобілів класу «люкс». Звучну назву було дано на згадку про Антуана та Ла Мотт Кадиллаке, засновника міста Детройт.

Цього дня була викрадена працівником Лувру знаменита «Джоконда» / фото ua.depositphotos.com

21 серпня 1911 року картину Леонардо да Вінчі - знамениту «Джоконда» - було викрадено працівником Лувру, італійським майстром з дзеркал Вінченцо Перуджею. Варто зазначити, що після смерті Леонардо да Вінчі «Джоконда» була придбана французьким королем Франциском I та залишалася в королівській колекції. З 1793 року картину було поміщено в Центральному музеї мистецтв у Луврі. «Мона Ліза» завжди там перебувала як одне з надбань національної колекції. Так ось, пропажа знайшлася тільки наступного дня, після чого музей був закритий, і почалися пошуки. Через пресу викрадачеві були обіцяні винагорода й повна таємниця, адже існувало побоювання, що, не знайшовши можливості продати цей шедевр, злочинець може його знищити. Відповіді на цю заяву не було. Тільки через 2 роки викрадач запропонував купити картину власнику однієї з художніх галерей в Італії, той зв'язався з поліцією, і злочинець був заарештований. На допиті Перуджі зізнався, що вкрав картину, тому що хотів повернути на батьківщину національне надбання. Суд засудив його до одного року в'язниці. У двадцятому столітті знаменита картина Леонардо да Вінчі майже не залишала Лувр, лише побувавши у 1963 році в США та у 1974 році в Японії.

У 1932 році у Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль.

У 1965 році в англійському футболі вперше були дозволені заміни в ході матчу. Першим гравцем, який вийшов на заміну, став Кейт Пікок.

У 1981 році вчені вперше повідомили в пресі про загрозу глобального потепління на Землі.

У 2002 році в пустелі на півночі штату Арізона пройшли успішні випробування прототипу марсохода «Spirit».

У 2006 році почалася реєстрація доменних імен у новому домені загального користування .mobi, призначеному для мобільних пристроїв.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять святителя Мирона чудотворця / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 21 серпня вшановує пам'ять святителя Мирона чудотворця, єпископа Критського. Інші назви свята: «Мирон», «Вітрогони», «День Стрибога».

Що сьогодні не можна робити

Оскільки день був пов'язаний з вітром, то варто бути обережнішими: триматися подалі від хитких конструкцій, не підходити до води й не виходити на відкриті простори. Також не забувайте, що зараз Успенський піст. Значить потрібно його дотримуватися: утримуватися від жирної їжі, очищати тіло і душу від негативного. Цей піст вважається, не менш суворим, ніж Великий.

Прикмети на 21 серпня

Читайте такожВихідні у серпні 2020: коли та скільки будемо відпочивати (календар)

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- уранці туман і роса - погода найближчими днями буде хороша;

- вранці паморозь - буде хорошим урожай наступного року;

- яке 21 серпня - такий і січень.

21 серпня іменини

Іменини у Єміліана, Григорія, Федора, Мирона, Йосипа, Зосими, Миколи, Леоніда, Мойсея та Германа.