29 березня - День фортепіано / фото pixabay.com

Яке свято 29 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються День фортепіано, День печериць, Міжнародний день русалки.

В Індії - Свято весни "Холі", в США - День засновників "Лицарів Колумба", День ветеранів війни у В'єтнамі, День власників малого бізнесу, День любові Техасу до дітей, Свято диму і дзеркал, День лимонного шифонового торта, в Тайвані - День молоді, у Чилі - День молодого бійця, в ЦАР - День президента Боганди, на Мадагаскарі - День пам'яті героїв.

Пам'ятні дати 29 березня, річниці та події

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяУ 1696 році Ісаак Ньютон - англійський фізик, математик, механік і астроном, автор фундаментальної праці "Математичні начала натуральної філософії", в якому виклав закон всесвітнього тяжіння і три закони механіки, що стали основою класичної механіки, - був призначений доглядачем (а з 1699 року – директором) Лондонського монетного двору. На ті часи йому було призначено астрономічну платню - 2000 фунтів на рік. Незважаючи на те, що традиційно ця посада вважалася синекурою (адміністративною посадою, не пов'язаною з будь-якими серйозними обов'язками), вчений поставився до неї з усією серйозністю. Саме завдяки його діяльному керівництву, вдалося в стислі терміни перечеканити всю англійську монету. Колосальна робота Ньютона фактично врятувала економіку країни, яка все глибше занурювалася в хаос через масове псування грошей, - від них відрізали шматочки, з яких потім майстрували "саморобки". Ньютон також уславився грозою фальшивомонетників: після його викриттів їх у масовому порядку відправляли на шибеницю. 

Відео дня

У 1778 році Джеймс Кук став першим європейцем, що висадився на острові Ванкувер. Кук - англійський військовий моряк, мандрівник-дослідник, картограф і першовідкривач, член Королівського товариства і капітан Королівських ВМС. Очолював три навколосвітні експедиції з дослідження Світового океану. Під час цих експедицій зробив низку географічних відкриттів.

1886 рік - День народження «Кока-Коли» / фото ua.depositphotos.com

У 1795 році Людвіг ван Бетховен - німецький піаніст і диригент, останній представник "віденської класичної школи" - вперше дав концерт у Відні. Бетховен почав глухнути у віці 27 років. Хвороба розвивалася впродовж двох десятиліть і повністю позбавила композитора слуху до 48 років. Новітні дослідження доводять, що причиною стало захворювання висипним тифом - поширеною за часів Бетховена інфекцією. Однак, Бетховен, маючи абсолютний внутрішній слух, міг складати музику і будучи глухим. Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року, на 57-му році життя. Понад двадцять тисяч людей йшли за його труною. Під час похорону на Верінгському кладовищі була виконана улюблена заупокійна меса Бетховена "Реквієм". У 1862 році останки композитора були ексгумовані для дослідження, а у 1888 році перепоховані на Центральному кладовищі Відня. До речі, наступного дня після смерті Бетховена судмедексперти розкрили його череп, щоб з'ясувати причину його глухоти, але поставити діагноз так і не вдалося. 29 серпня 2007 віденський патолог і експерт судової медицини Крістіан Рейтер (доцент кафедри судової медицини Віденського медичного університету) припустив, що ненавмисно прискорив кончину Бетховена його лікар Андреас Ваврух, який раз по раз протикав хворому очеревину (щоб вивести рідину), після чого накладав на рани примочки, що містили свинець. Проведені Рейтером дослідження волосся показали, що рівень вмісту свинцю в організмі Бетховена різко зростав щоразу після візиту лікаря. 

У 1848 році Ніагарський водоспад безпрецедентно зупинився більш ніж на 30 годин. Причина - на річці Ніагара утворилися крижані пробки.

1886 рік - День народження "Кока-Коли". Тоді був створений рецепт цього популярного в світі напою. 

У 1886 році, здобувши перемогу в матчі з Йоганном Цукертортом, Вільгельм Стейніц став першим офіційним чемпіоном світу з шахів.

29 березня 1940 року банк Англії випустив перші паперові гроші з новим високим ступенем захисту від підробки. З того моменту в папір, на якій друкувалися банкноти, стала додаватися тонка металева нитка.

У 1974 році американський космічний апарат "Mariner 10" зробив фотографії планети Меркурій.

У 1974 році в Китаї, в околицях міста Сіань, місцеві жителі випадково виявили "Теракотову армію", поховану більш як 2 тисячі років тому.

До початку всесвітньої виставки "Експо-98" в Лісабоні був відкритий найдовший міст Європи – міст Васко да Гама. Подія також була приурочена, що видно з назви, до 500-річчя першої подорожі Васко да Гама. Рух ним розпочався 29 березня 1998 року. 

Яке сьогодні церковне свято

29 березня церква вшановує пам'ять мученика Савина Єрмопольського / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 29 березня вшановує пам'ять мученика Савина Єрмопольського (Єгипетського). Інші назви свята "Саввине", "Трохим", "Візовий день" - предки починали займатися возами на зміну санях. 

Що сьогодні не можна робити

Після заходу сонця не можна їсти хліб - до злиднів. Не можна давати в борг, не варто вирішувати питання сварками та скандалами.

Вас також може зацікавити: