29 травня - Міжнародний день миротворців ООН / фото venturesafrica.com

Яке свято 29 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день миротворців ООН, Всесвітній день здорового травлення, День альпіністів (дата підкорення Евересту в 1953 році).

В Україні - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, День топографічної служби ВСУ, в Німеччині - Свято полуниці, у США - День державності штату Вісконсин, День державності штату Род-Айленд, День Джулії Пьєрпонт, День «Покладіть подушку на холодильник», День бісквіта, День півня з вином, День «Дізнайтеся про компостування відходів», День скріпки, в Індонезії - День літніх людей, у Канаді - День «Рахуй кожний кіловат», у Домінікані - День матері, в Британії - День чорнильного горішка, у Венесуелі - День шанування старшого покоління, в Швеції - День ветеранів, у Киргизстані - День збройних сил, в Іспанії - День збройних сил, у Туреччині - День взяття Стамбула, в Аргентині - День армії, в Туркменістані - День працівників органів внутрішніх справ, у Німеччині - День Японії в Дюссельдорфі, у Польщі - День ветеранів військової служби за кордоном.

Пам'ятні дати 29 травня, річниці та події

У 1660 році відбулася реставрація правління Стюартів в Англії. Карл II у день свого тридцятиріччя тріумфально повернувся до Лондона і був проголошений королем.

Відео дня

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості святаУ 1802 році фізик і основоположник електрометалургії академік В.Петров відкрив явище електричної дуги.

У 1825 році в кафедральному соборі Реймса Востаннє пройшла церемонія коронації короля Франції.

У 1832 році в Канаді офіційно був відкритий канал Рідо, що з'єднує річку Оттава з озером Онтаріо.

У 1900 році американська компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «ескалатор». Слово «ескалатор» використовувалося компанією «Отіс» як торгова марка до початку 1950-х років, коли патентне відомство Сполучених Штатів Америки постановило вживати його як загальний термін для позначення всіх рухомих сходів. Своє широке застосування в багатьох містах світу ескалатори знайшли на станціях метрополітену, у великих торговельних центрах, на вокзалах, аеропортах, у підземних переходах, на промислових виробництвах. Переважно ескалатори випускаються двох видів: тунельні і поверхові. Перші використовуються в місцях із глибоким закладенням, а також на складних виробництвах. Другі можна зустріти в метро, в торговельних комплексах, на вокзалах. До них завжди є вільний доступ.

У 1910 році відбулося змагання в швидкості між аеропланом і поїздом. Першим відстань між Олбані і Нью-Йорком подолав літальний апарат, яким керував Гленн Кертісс, який отримав приз у 10 тисяч доларів.

У 1911 році Верховний суд США постановив штучно розділити найбільшу в Америці тютюнову компанію «Американ Тобакко», визнану монополією.

У 1919 році спостереження повного затемнення Сонця, проведені Артуром Еддінгтоном, повністю підтвердили теорію відносності Альберта Ейнштейна.

У 1953 році в цей день відбулося перше сходження на Еверест новозеландця Едмунда Хілларі і шерпа Норгея Тенцінга / фото REUTERS

У 1922 році Верховний суд США постановив, що бейсбол є спортом, а не бізнесом, тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.

У 1953 році в цей день відбулося перше сходження на Еверест новозеландця Едмунда Хілларі і шерпа Норгея Тенцінга - 8848 метрів над рівнем моря. Джомолунгма «Мати - богиня світу» - так називають її жителі Тибету, «Володар світу» - так її називають непальці. Це - гігантський гірський масив і найвища вершина світу, розташована на кордоні Непалу і Тибету. Перший план сходження на Еверест був розроблений у 1893 році, а першу спробу підкорити гору зробили в 1921 році. Знадобилося більш як 30 років і гіркий досвід тринадцяти невдалих сходжень, щоб уперше підкорити Еверест. Хілларі і Тенцінг піднялися на найвищий пік вершини Гімалаїв і поставили там прапори Великобританії, Непалу, Індії та ООН. Новина про це дійшла до решти світу лише через чотири дні – 2 червня 1953 року, в день коронації королеви Великобританії Єлизавети Другої. Королева удостоїла Хілларі лицарського звання і титулу «сер». Шерп Тенцінг Норгей, який не був громадянином Британської Співдружності, отримав від королеви медаль. Едмунд Хілларі присвятив багато років свого життя роботі з шерпами в Непалі, а у 2003 році, коли світ святкував 50-річчя підкорення Евересту, новозеландець був удостоєний звання почесного громадянина Непалу.

У 1959 році Верховний суд США визнав незаконним рішення влади штату Луїзіана про заборону боксерських поєдинків між представниками різних рас.

У 1965 році був заснований Донецький національний університет.

Яке сьогодні церковне свято

29 травня церква вшановує пам'ять преподобного Феодора Освященного / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 29 травня вшановує пам'ять преподобного Феодора Освяченого, ігумена. Інші назви свята - «Федір», «Житник». Житником день назвали, оскільки в цей час сіяли хлібні злаки ячменю, пшениці, жита і вівса.

Що сьогодні не можна робити 

День - нещасливий. Краще не призначати нові починання. Ще не можна працювати на полі та в городі після полудня. 

Прикмети на 29 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- грім - до хорошого врожаю зернових; 

- зацвіла горобина - до теплого літа і хорошою риболовлі;

- з'явилося латаття - холодів більше не буде;

- після дощу немає метеликів - до негоди.

Вас також може зацікавити: