Церковне свято 4 серпня / depositphotos.com

Головне свято сьогодні - день пам'яті святої Марії Магдалини. Переказ свідчить, що в юності Марія з Магдали була грішницею і вела розпусне життя. В Євангеліє говориться, що Ісус вигнав з неї 7 бісів. Після зцілення Марія стала зовсім іншою людиною і назавжди увійшла в історію християнства. Також вона стала однією з п'яти жінок, які отримали титул рівноапостольної святої.

На честь святої сьогодні відзначається народне свято 4 серпня - Марія Ягідниця.

Яке свято 4 серпня - преставлення преподобного Корнилія Переяславського

Будучи юним хлопцем, Корнилій (в миру - Конон) пішов з батьківського дому і п'ять років прожив у Лук'янівській пустелі, ставши послушником у старця Павла. Потім перебрався в Переяслав, в обитель Бориса і Гліба. Багато літа він ніс чернечі подвиги заради Христа: харчувався три рази в тиждень, не спав на ліжку, молився і не сідав за один стіл з братією.

Відео дня

Ігумен благословив його на самітництво і тоді Корнилій влаштувався в келії, присвячуючи себе суворому посту і молитві. Святий Корнилій при храмі служив у трапезі, трудився в саду. Виростив яблуневий сад, викопав колодязь, незважаючи на виснажене суворим постом тіло.

Тридцять років він прожив у мовчанні, братія навіть вважала, що він глухий і німий. 22 липня 1693 святий помер, а через 9 років при побудові нового храму його мощі були знайдені нетлінними. 

Прикмети 4 серпня

Народні прикмети сьогодні / фото Albrecht Fietz, Pixabay
  • льон вродить сірим, якщо вранці багато роси;
  • гроза 4 серпня - до багатого врожаю зернових культур;
  • грім гримить, не перестаючи - до швидкого граду.

Сни 4 серпня - віщі. Але для їх розуміння необхідна серйозна інтуїція - образи у снах не слід сприймати буквально.

Що сьогодні не можна робити

Цієї дати заборонено ходити по росі голими ногами - нечиста сила вимочує в ній одяг для русалок. Також не можна випускати у двір худобу з крапельками роси на шкурі. Якщо ігнорувати це правило, тварина може захворіти і навіть померти. Не рекомендується тримати вікна та фіранки брудними, інакше світло благополуччя не надійде до будинку.

Що можна робити 4 серпня

Наші пращури в цей день прали та прасували занавіски, а ще мили вікна. Також треба сьогодні ходити до лісу за ягодами, закривати варення та компоти.

Вас також можуть зацікавити новини: