День Іверської ікони Божої Матері / фото pravmir.ru

26 жовтня вшановується чудотворна Іверська ікона Божої Матері. Ця ікона є однією з найбільш шанованої в християнстві. З нею пов'язують безліч чудес і зцілень. Шанується вона кілька разів на рік.

Іверську ікону називають ще Воротарницею або Превратницею. Вона зображує Богородицю з маленьким Ісусом на руках. На щоці Богоматері зображена рана, що кровоточить. За переказами, вона була нанесена іконоборцями.

Іверська ікона Божої Матері: історія образу і чудеса

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський

Відео дня

Існує кілька теорій про час створення ікони. Імовірно, Іверська ікона з'явилася в IX столітті за часів іконоборства. Одна віруюча жінка в Нікеї занурила ікону в море, щоб врятувати її від знищення.

Читайте такожКалендар весіль на 2022 рік: найбільш вдалі дні для урочистостіЧерез два століття ченці Іверського монастиря на Афоні побачили ікону в морі. Знаменитий Гавриїл Святогорець врятував ікону і відніс в монастир. Ікона ніколи не покидала Іверський монастир. За переказами, вона зникне з монастиря під час кінця світу.

Біля ікони творилися різні чудеса. Перед іконою була лампада воротарниці-превратниці. За переказами, ця лампада починає розгойдуватися перед катастрофою або нападом ворогів. Під час турецького нападу на Кіпр лампада так хиталося, що масло переливалося через край. Кажуть, що саме ікона вберегла Афон.

Іверська ікона Божої Матері / фото speisk.cerkov.ru

Іверська ікона Божої Матері: від чого допомагає і як моляться

Як повідомляє релігієзнавець Ігор Козловський, сама ікона і її образи вважаються чудотворними і цілющими. У ікони є спеціальна молитва. Традиційно до неї зверталися, коли були різні катаклізми, криза, війни, епідемії, проблеми у людини. Ікону несуть в будинок до хворої людини для зцілення. Також їй моляться для збереження шлюбу, позбавлення від злиднів. 

Молитва Іверській іконі Божої Матері:

"Про Пресвята пані Владичице Богородице, прийми негідну молитву нашу, і збережи нас від наклепу злих людей і від марної смерті, і даруй нам перш кінця покаяння, на моління наше розчулосердися, і радість в печалі місце даруй. І визволи нас, пані, від усякої біди і напасті, скорботи і печалі і від усякого зла. І сподоби нас, грішних рабів твоїх, праворуч дива в другому пришестя Сина Твого, Христа Бога нашого, і спадкоємці нас бити сподоби Царства Небесного і життя вічного, з усіма святими в нескінченні віки століть. Амінь."

Вам також може бути цікаво: