Коли в Україні святкують День батька / фото ua.depositphotos.com

Всі українці знають, що в травні прийнято вітати мам з Днем матері, але не всім відомо, що в календарі офіційних свят також знайшлося місце татам. День батька щорічно відзначають у червні. Тато - найважливіша людина в нашому житті рахом з матір'ю. Йому ми часом можемо розповісти речі, якими не поділишся з мамою.

УНІАН розповість, коли День батька 2023 і як з'явилося це свято, а також що можна подарувати татові на честь події.

Коли День батька 2023 в Україні

В Україні свято відзначається на офіційному рівні з 2019 року за указом п'ятого президента Петра Порошенка. Дата події - третя неділя червня. Цього року відзначаємо День батька 18 червня. Є ще одна, неофіційна дата, - Всенародний день батька в третю неділю вересня (17 вересня).

Історія Дня батька

Третя неділя червня не дарма обрана датою свята. У цю дату День батька відзначають в Америці і в багатьох інших країнах світу. Свято татусів запропонувала створити американка Сонора Додд в 1909 році. Таким чином вона хотіла вшанувати пам'ять покійного батька, який, будучи вдівцем, виростив в любові і турботі шістьох дітей. Перше святкування відбулося 19 червня 1910 року.

До 60-х років торжество поширилося всім штатам США, а до 10-х років 21 століття стало відомим у всьому світі. В Україні свято довго відзначали неофіційно, і лише в 2019 встановили дату.

Що подарувати татові на День батька

Будь-якому батькові буде приємно отримати презент в цей день. Необов'язково дарувати щось дороге - головне обирати річ від душі. Ось приблизні ідеї, що подарувати татові 18 червня:

  • Затишний подарунок. Теплий плед, домашній халат, нові тапочки, піжама або кружка з сімейною фотографією нагадають татові, як ви його любите.
  • Подарунок для хобі. Згадайте, чим захоплюється близька людина. Батько-рибалка буде радий новенькому спінінгу, кулінарові сподобається домашній гриль, а батько-садівник оцінить набір для вирощування мікрозелені.
  • Масажер - універсальний подарунок для будь-якої людини старшого віку.
  • Батькові з густою бородою або вусами сподобається електробритва або тример.
  • Спортивний подарунок сподобається батькові, який веде активний спосіб життя. Це може бути сертифікат в спортзал, міні-тренажер, набір гантелей або спортивна сумка.
  • Книга або настільна гра в улюбленому татовому жанрі скрасить його дозвілля.
  • Фотоальбом із сімейними фотографіями - дуже зворушливий подарунок для батьків.
  • Розумний годинник допоможе татові стежити за пульсом і якістю сну, користуватися таймером і будильником в будь-якому місці і бачити кількість пройдених кроків за день.
  • Якщо тато є цінителем міцних напоїв, то хорошим подарунком стане якісний алкоголь, міні-бар, іменна фляга або набір для віскі.
  • Якщо батько часто ходить в магазин  - подарункові сертифікати допоможуть йому заощадити.

А найкращим подарунком буде увага і турбота, адже батькам дуже важливо знати, що дорослі діти їх не забувають.

Вас також можуть зацікавити новини: