В Україні святкують День резервіста / фото УНІАН

Яке свято 18 травня 2020

У цей день світ відзначає День Рожевої Пантери, Міжнародний день музеїв, Всесвітній день вакцини проти Сніду, День пам'яті жертв депортації народів Криму й Всесвітній день скандинавської ходьби.

Читайте такожСвята та вихідні у червні: скільки будемо відпочиватиВ Україні святкують День резервіста, у США - День сирного суфле, День без брудного посуду, у Канаді - День Вікторії, у Туркменістані - День відродження і єдності, на Кайманових островах - День відкриття, на Гаїті - День прапора, в Уругваї - День битви при Лас-Пьедрас.

Пам'ятні дати 18 травня, річниці та події

У 1787 році майстрам з Тулузи вперше вдалася гравіювання по склу.

Відео дня

У 1830 році в США почалося промислове виробництво перших газонокосарок.

В 1888 році в США вперше була продемонстрована перша грамофонна платівка.

У 1923 році французький інженер Антуан Барнай отримав патент на телефон з дисковим набором номера.

У 1927 році американська кінозірка Норма Толмадж випадково залишила відбиток своєї ступні на застиглому асфальті, що наштовхнуло на ідею створення в Голлівуді алеї відбитків ніг кінозірок.

У 1944 році почалася депортація татар із Криму в Середню Азію / фото УНІАН

У 1944 році почалася депортація татар із Криму в Середню Азію. Саме 18 травня з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Їх депортація проводилася з незаконним звинуваченням сталінським режимом СРСР. До 20 травня було виселено понад 180 тисяч осіб. За офіційними даними, в цілому з Криму було депортовано понад 200 тисяч кримських татар (понад 47 тисяч сімей). В перші роки заслання велика частина висланих загинула від голоду і хвороб. У листопаді 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивні акти проти народів, що піддалися насильницькому переселенню, і забезпечення їх прав». У 1990 році Рада міністрів СРСР прийняла постанову «Про першочергові заходи щодо розв'язання питань, пов'язаних з поверненням кримських татар у Кримську область». З цього часу почалося масове повернення депортованих народів. Але в 2014 році кримські татари знову зіткнулися з бідою– Росія анексувала Крим, і гоніння цього народу почалися заново.

Читайте такожІменини в червні 2020 – як вибрати ім'я дитиніВ 1951 році штаб-квартира ООН перебралася з Лонг-Айленда на місце своєї постійної дислокації на Манхеттені.

У 1954 році набрала чинності Європейська конвенція про захист прав людини і основних свобод.

У 1961 році в Україні була встановлена літературна премія імені Тараса Шевченка.

У 1974 році Індія стала шостою державою, що володіє атомною зброєю.

У 1990 році у Франції поїзд TGV Atlantique встановив рекорд швидкості поїздів - 515,3 км/ч.

У 1996 році в Тайвані була зібрана піраміда з іграшкових кубиків висотою 25,05 метра – світовий рекорд.

У 1997 році ірландка Бріджет Діррен отримала диплом з відзнакою Національного університету у віці 102 роки - світовий рекорд.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 18 травня вшановує пам'ять великої мучениці Ірини Македонської / фото УНІАН

Православна церква 18 травня вшановує пам'ять великої мучениці Ірини Македонської. У народі день назвали Аріна Розсадниця. 18 травня господині можуть сміливо садити розсади – урожай буде хорошим.

Що сьогодні не можна робити

Не можна, щоб хтось бачив, як ви садіть рослини. Тому це потрібно робити рано вранці. Інакше посадки просто наврочать. А чоловікам братися за цю справу взагалі не можна, інакше рослини не дадуть плодів і навіть не зацвітуть. Також заборонено їсти хліб під час посадки, тому що птахи нехай видзьобають його всі рослини.

Прикмети на 18 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- пташки перестали щебетати – чекайте грозу та дощ;

- негода – буде хороший урожай хліба;

- йде дощ з перервами – погода погіршиться.

18 травня іменини

Іменини у Ірини, Якова і Адріана.