Коли День вчителя в 2023 році / фото ua.depositphotos.com

Щоосені українські вихователі, вчителі, викладачі та репетитори відзначають своє професійне свято - День вчителя в Україні. У цей день варто привітати рідних і знайомих вчителів, подякувати їм за важливу і відповідальну працю. Всього в Україні налічується понад 400 тисяч вчителів і понад 100 тисяч вихователів дитячих садків.

Якого числа День вчителя 2023 в Україні

Щороку в першу неділю жовтня в Україні вітають вчителів. 1 жовтня - ось коли День вчителя в Україні 2023. Традиційно привітання від учнів та їх батьків викладачі отримують у п'ятницю, в останній робочий день перед святом. Цього року вчителів вітатимуть з п'ятниці 29 вересня.

Офіційно свято було засновано в 1994 році за указом Леоніда Кучми. У світі Міжнародний день вчителя відзначається 5 жовтня з ініціативи ЮНЕСКО з 1966 року.

Відео дня

Як відзначають День вчителя в Україні

До Дня вчителя в українських школах зазвичай проводять день самоврядування. На честь майбутнього свята в п'ятницю перед Днем вчителя старшокласники вели уроки у молодших класів, а викладачі в цей робочий день відпочивали. Така цікава традиція була в багатьох українських школах. Під час повномасштабної війни її поки не дотримуються, оскільки зараз ніхто не залишить школярів без нагляду дорослих.

Що подарувати на День вчителя

На День вчителя в Україні прийнято дарувати подарунки класним керівникам і знайомим вчителям. Зазвичай викладачам дарують квіти, а також подарункові сертифікати, цукерки, шоколад, набори чаю, книги.

У наш час багато батьків виступають проти збору грошей за подарунок на День вчителя. А деякі вчителі під час повномасштабної війни закликають замість покупки квітів перерахувати гроші ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: